E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] Voorstel van de voorbereidingsgroep Oversterfte inzake aantal verzoeken aan de minister van VWS.

De vergadering is geweest

22 februari 2023
14:00 uur
De leden van de voorbereidingsgroep Oversterfte (Van Houwelingen, Omtzigt, Paulusma en Tielen) stellen voor de minister van VWS te verzoeken een brief aan de Kamer te doen toekomen met zijn reactie op de opmerking van de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens in Nieuwsuur van maandag 13 februari jl., dat de AP het ministerie van VWS er “bij herhaling op heeft geattendeerd dat de AVG het mogelijk maakt om wetgeving te maken om wetenschappelijk onderzoek te doen” naar (ex-)COVID-patiënten, en in deze brief uiteen te zetten hoe vaak de AP het ministerie van VWS daarop heeft geattendeerd, wanneer de AP dat heeft gedaan en wat de reactie van het ministerie was.
 
De voorbereidingsgroep stelt ook voor de minister te verzoeken de Kamer alle correspondentie te doen toekomen die er is geweest over deze kwestie tussen het ministerie, het RIVM en de AP.*
 
Daarnaast stelt de voorbereidingsroep voor de minister te verzoeken de Kamer het memo te doen toekomen van 23 december 2020 van de AP aan de functionaris gegevensbescherming van het ministerie van VWS over de registratie van vaccinatiegegevens door het RIVM (zie de brief van de AP d.d. 13 februari 2023 aan de Tweede Kamer over het Adviesverzoek onderzoek oversterfte, p.2).
 
De minister zal worden verzocht alle gevraagde informatie uiterlijk 13 maart a.s. aan de Kamer te doen toekomen.*
 
Graag verneem ik uiterlijk morgenmiddag om 14.00 uur of u het verzoek steunt. Spoedig daarna zal ik u informeren over de uitkomst**.
 
*De leden van de voorbereidingsgroep zullen in de procedurevergadering van 8 maart a.s. voorstellen om op 16 maart a.s. een openbaar gesprek te organiseren met de AP, CBS, deskundigen van Parlement en Wetenschap en het RIVM. Deze organisaties kunnen dan ook eventueel bevraagd worden over de gevraagde correspondentie.
 
Met vriendelijke groet,

Mees Heller

Adjunct-griffier commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Griffier contactgroep België
Tweede Kamer der Staten-Generaal

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel van de voorbereidingsgroep Oversterfte inzake aantal verzoeken aan de minister van VWS.

    Te behandelen:

    Loading data