E-mailprocedure : Ontwerpbesluit Besluit experiment bijzondere nadere vooropleidingseisen opleiding tot leraar basisonderwijs

De vergadering is geweest

22 februari 2022
14:00 uur
Geachte onderwijswoordvoerders,

In verband met de voorhangperiode van bijgevoegd ontwerpbesluit, wordt via een e-mailprocedure nagegaan welk besluit de commissie wil nemen.  

Citaat uit de aanbiedingsbrief:
 
Met het experiment wordt onderzocht of het bieden van meer tijd aan aspirant-studenten om aan de bijzondere nadere vooropleidingseisen te voldoen de toegankelijkheid van de opleidingen tot leraar basisonderwijs kan verbeteren, zonder dat daarbij de kwaliteit van het onderwijs in het gedrang komt. Het experiment wordt met het oog hierop (tussentijds) geëvalueerd[1], waarbij aandacht zal worden besteed aan de belasting van studenten en de aan het experiment deelnemende instellingen en de studievoortgang van studenten. Voor de verdere inhoud van het ontwerpbesluit verwijs ik u naar de ontwerpnota van toelichting.
 
De voorlegging geschiedt in het kader van de wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure, bedoeld in artikel 1.7a, tweede lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en biedt uw Kamer de mogelijkheid zich uit te spreken over het ontwerpbesluit voordat het aan de Afdeling advisering van de Raad van State zal worden voorgelegd.
 
…In verband met het voorjaarsreces wordt de voorhangtermijn verlengd tot en met 15 maart 2022.
 
Er wordt gestreefd naar een zo spoedig mogelijke inwerkingtreding van het besluit (doch uiterlijk op 1 september 2022), zodat het experiment met ingang van 1 september 2022 kan aanvangen en studenten en onderwijsinstellingen voldoende tijd hebben om zich op het experiment voor te bereiden.

 Voorhang Besluit experiment bijzondere nadere vooropleidingseisen opleiding tot leraar basisonderwijs

27923-438 - Brief regering d.d. 11-02-2022
minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf - Voorhang Besluit experiment bijzondere nadere vooropleidingseisen opleiding tot leraar basisonderwijs
 Voorstel: Ter bespreking (vka of een spoedig schriftelijk overleg plannen?).
 
 
[1] De tussentijdse evaluatie vindt plaats in de tweede helft van het tweede jaar van het experiment.

Met vriendelijke groet,
drs. E. C.E.  (Eveline) de Kler
griffier van de commissie Onderwijs,
Cultuur en Wetenschap

Agendapunten

  1. 1

    Ontwerpbesluit Besluit experiment bijzondere nadere vooropleidingseisen opleiding tot leraar basisonderwijs

    Te behandelen:

    Loading data
  2. 2

    Versterken toegankelijkheid pabo

    Te behandelen:

    Loading data