E-mailprocedure : [SPOED E-MAILPROCEDURE] Voorstel van het lid Teunissen (PvdD) mede namens PvdA en GL ivm situatie Sterrebos

De vergadering is geweest

8 februari 2022
17:00 uur
Van: Commissie LNV
Verzonden: dinsdag 8 februari 2022 17:14
Aan: Commissie-LNV
Onderwerp: [RESULTAAT SPOED E-MAILPROCEDURE] Emailprocedure namens PvdD, PvdA en GL ivm situatie Sterrebos
 
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor LNV,
 
Het resultaat van onderstaande e-mailprocedure is als volgt:
Op het voorstel van de fracties van de PvdD, PvdA en GL hebben de fracties van de SP, VOLT en BBB instemmend gereageerd. Van de overige fracties is geen reactie ontvangen.
 
Dit houdt in dat er geen meerderheid* is voor het voorstel en er dus geen brief met verzoek om spoedige reactie inzake Sterrebos aan het ministerie van LNV zal worden gestuurd.
Met vriendelijke groet,
Rens Jansma
Griffier vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Tweede Kamer der Staten-Generaal

-----
Van: Commissie LNV
Verzonden: dinsdag 8 februari 2022 15:56
Aan: Commissie-LNV 
Onderwerp: [SPOED E-MAILPROCEDURE] Emailprocedure namens PvdD, PvdA en GL ivm situatie Sterrebos - reactie VANDAAG 17.00 uur
Urgentie: Hoog
 
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor LNV<
 
Van het lid Teunissen (PvdD) is onderstaand verzoek, mede namens de fracties van de PvdA en GroenLinks om een e-mailprocedure binnengekomen.
 
Gelet op de spoed achter dit verzoek, verzoek ik u uiterlijk VANDAAG (8 februari 2022) om 17.00 uur middels een allen-beantwoorden op deze e-mail te laten weten of u instemt met het voorstel om een spoedbrief aan het kabinet te vragen, vandaag nog te beantwoorden. De details van het verzoek treft u in de e-mail hieronder aan.
 
Spoedig na afloop van deze e-mailprocedure zal ik u informeren over de uitkomst.*
 
Met vriendelijke groet,
Rens Jansma
Griffier vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid, van het Reglement van Orde, luidende:
2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.
 
------
 
Geachte griffie,
 
Bij dezen wil ik namens de Partij voor de Dieren en mede namens mevr. Bromet van GroenLinks en dhr. Thijssen van de PvdA een spoed-emailprocedure aanvragen met het verzoek aan de minister voor Natuur en Stikstof en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de kap van het Sterrebos op te schorten.
 
Op 23 februari zou de Raad van State uitspraak doen over de rechtmatigheid van  de kap van het Sterrebos in Limburg. Tot aan die uitspraak, lag er een voorlopige voorziening van de bestuursrechter die de kap van het Sterrebos verbood. De kwestie had aankomende donderdag besproken kunnen worden tijdens het commissiedebat Natuur.
 
Vandaag blijkt echter dat bezwaarmakers hun bezwaar hebben ingetrokken. Autofabriek Nedcar ontruimt op dit moment het Sterrebos en de kap kan nu elk moment beginnen. Kap is onherroepelijk. Als de kwestie nu niet wordt aangekaart heeft debat geen zin meer. Nu de RvS geen uitspraak doet, heeft de hoogste bestuursrechter geen rechtmatigheidstoets gedaan. Het kabinet is verantwoordelijk voor correcte toepassing van de EU-Habitatrichtlijn. Bij niet-correcte toepassing riskeert Nederland een inbreukprocedure van de Europese Commissie.
 
Daarom vragen de Partij voor de Dieren, GroenLinks en PvdA om een spoedbrief aan het kabinet, vandaag nog te beantwoorden, waarin ingegaan wordt op de volgende vragen:
 
Is de regering op de hoogte van het feit dat het opzettelijk verstoren van strikt beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, verboden is bij Artikel 12 van de EU-Habitatrichtlijn?
 
Is de regering ervan op de hoogte dat sommige vleermuissoorten in het Sterrebos bovendien bedreigd zijn; ofwel een slechte staat van instandhouding hebben?
 
Is de regering ervan op de hoogte van de vuistregel die de Europese Commissie stelt: hoe slechter het gaat met een strikt beschermde diersoort, hoe minder waarschijnlijk het is dat afgeweken mag worden van natuurbeschermingsregels van de Habitatrichtlijn?(1)
 
Is de regering zich bewust van het feit dat Nederland mogelijk inbreuk maakt op de EU-Habitatrichtlijn en dus mogelijk een inbreukprocedure riskeert als de kap van het Sterrebos doorgaat?
 
De regering is verantwoordelijk voor correcte toepassing van EU-wetgeving. De Europese Commissie bekijkt de zaak momenteel (2). Is het kabinet bereid om de kap van het Sterrebos op te schorten, in elk geval totdat de Europese Commissie hierover uitspraak heeft gedaan?
 
  1. Laatste pagina van dit guidance document van de Europese Commissie
  2. Vragen over de kap van het Limburgse Sterrebos en het daarmee verstoren van strikt beschermde diersoorten - Europa - Partij voor de Dieren. De Europese Commissie is eraan gebonden om deze schriftelijke vragen te beantwoorden binnen 6 weken
 
 
Met vriendelijke groet,
Christine Teunissen
Tweede Kamerlid
Partij voor de Dieren
Tweede Kamer der Staten-Generaal

 

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek van de leden Teunissen (PvdA) c.a. om spoed-emailprocedure om de minister voor Natuur en Stikstof en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te verzoeken de kap van het Sterrebos op te schorten.

    Te behandelen:

    Loading data