E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] - EUZA- FW: Aanvraag rondetafelgesprek via e-mailprocedure (svp reageren voor morgen 10 september 12:00)

De vergadering is geweest

10 september 2021
12:00 uur
Commissie: Europese Zaken
Van: Commissie EU
Verzonden: donderdag 9 september 2021 11:37
Aan: GC-Commissie-EU
Onderwerp: [E-MAILPROCEDURE] - EUZA- FW: Aanvraag rondetafelgesprek via e-mailprocedure (svp reageren voor morgen 10 september 12:00)
 
Aan de leden en plaatsvervangend leden van de vaste commissie voor Europese Zaken
 
Geachte leden,
 
De leden Koekkoek (Volt) en Jasper van Dijk (SP) stellen voor om een rondetafelgesprek over de informatievoorziening naar de Tweede Kamer met betrekking tot de inzet van de Nederlandse regering in de Europese Unie te organiseren. De toelichting en gesprekspartners vindt u in de e-mail hieronder.
 
Dit rondetafelgesprek dient als voorbereiding op een nog aan te vragen plenair debat over dit onderwerp. Indien uw Kamer besluit tot het voeren van dit plenaire debat, dan vindt het rondetafelgesprek ten minste één week voor het plenaire debat plaats.
 
Hierbij verzoek ik u om in reactie op dit mailbericht via ‘allen antwoorden’ uiterlijk (morgen) vrijdag 10 september 2021 12.00 uur kenbaar te maken of u instemt met dit voorstel. Zo spoedig mogelijk daarna zal ik u informeren over de uitkomst (*).
Met vriendelijke groet,
Wnd. Griffier Europese Zaken // Griffier Contactgroep Verenigde Staten
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018, 2500 EA
| I www.tweedekamer.nl
 
*Toelichting: De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid: “2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.” Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund

Van: Koekkoek, M. (Marieke) 
Verzonden: woensdag 8 september 2021 16:59
CC: Dijk, J.J. van (Jasper) 
Onderwerp: Aanvraag rondetafelgesprek via bijzondere procedure
 
Geachte griffier,
 
Graag zouden wij (Jasper van Dijk, SP en Marieke Koekkoek, Volt) via een e-mailprocedure de organisatie van een gesprek willen vormgeven. Hieronder vindt u de toelichting.
 
Op dinsdag wordt hierover ook een plenair debat aangevraagd in de Regeling van Werkzaamheden. Het gesprek zou dienen als voorbereiding op dit debat.
 
Wilt u – gezien het spoedeisend karakter in verband met de planning van het gesprek – dit verzoek via e-mailprocedure aan de andere Leden van de commissie willen voorleggen?
 
 
Gesprek over de informatievoorziening naar de Tweede Kamer met betrekking tot de inzet van de Nederlandse regering in de EU.
 
Naar aanleiding van het Follow the Money artikel van EU-onderzoeksjournalist Lise Witteman bleek opnieuw dat de Tweede Kamer onder de kabinetten-Rutte herhaaldelijk niet, niet tijdig of onvolledig geïnformeerd is over de politieke lobby die in Brussel werd gevoerd ten bate van de industrie. Hierdoor wordt de controlerende functie van de Tweede Kamer stelselmatig ondermijnd.
 
Genodigden:
  • Lise Witteman, EU-onderzoekscorrespondent voor Follow the Money Brussel
  • Dr. Mendeltje van Keulen, lector The Changing Role of Europe bij de Haagse Hogeschool en voormalig griffie Europese Zaken
  • Danuta Hubner, Europees Parlement, rapporteur voor een verplicht gemeenschappelijk lobby-register in de Europese instituties
  • Michael Stibbe, onder-ambassadeur van de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in Brussel.
  • Liesbeth A Campo, Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in Brussel, verantwoordelijk voor het transparantiedossier
  • Lousewies van der Laan, Algemeen Directeur Transparency International, voormalig Europarlementariër en Tweede Kamerlid
  • Olivier Hoedeman van NGO Corporate Europe Observatory, gespecialiseerd in lobby-processen in Brussel
  • Emily O’Reilly, Europese Ombudsvrouw
Dit gesprek zou plaats moeten vinden ten minste één week voor het plenair debat.
 
Met vriendelijke groet,
Marieke Koekkoek
Kamerlid
Volt
Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018, 2500 EA | I www.tweedekamer.nl
 
 
 

 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    [E-MAILPROCEDURE] - EUZA- Aanvraag rondetafelgesprek via e-mailprocedure (svp reageren voor morgen 10 september 12:00)

    Te behandelen:

    Loading data