E-mailprocedure : Verzoek gesprek met oud-gevangenispersoneel over SBF-kwestie

De vergadering is geweest

15 juni 2021
14:00 uur
Van: Commissie J&V 
Verzonden: dinsdag 15 juni 2021 14:21
Aan: GC-Commissie-J&V 
Onderwerp: J&V UITKOMST EMAILPROCEDURE: Verzoek gesprek met oud-gevangenispersoneel over SBF-kwestie
 
 
Geachte (plv.) leden van de commissie Justitie en Veiligheid,
 
Onderstaand verzoek van de leden Palland (CDA) en Van Nispen (SP) is gesteund door de volgende fracties: VVD, D66, PVV, PvdD, ChristenUnie en BBB.
Hiermee is er voldoende steun voor het verzoek.
 
Naar verwachting zal het gesprek (fysiek) worden gepland op 30 juni van 14:00 tot 15:00 uur. U zult spoedig een inventarisatie van deelname ontvangen, er dienen tenminste vier leden deel te nemen aan het gesprek om deze doorgang te laten vinden. 
 
Met vriendelijke groet,
Ellen Verouden
Adjunct-griffier
Vaste commissie voor Justitie en Veiligheid        



Van: Commissie J&V 
Verzonden: maandag 14 juni 2021 10:54
Aan: GC-Commissie-J&V 
Onderwerp: J&V EMAILPROCEDURE: Verzoek gesprek met oud-gevangenispersoneel over SBF-kwestie
 
 
Geachte (plv) leden van de commissie Justitie en Veiligheid,
 
Bijgaand het verzoek van de leden Palland (CDA) en Van Nispen (SP) voor het organiseren van een gesprek met oud-gevangenispersoneel over de SBF-kwestie (Substantieel Bezwarende Functie) en dit gesprek nog voor het zomerreces te laten plaatsvinden.
 
U wordt verzocht uiterlijk dinsdag 15 juni 14:00 uur kenbaar te maken of u al dan niet instemt met dit verzoek.
 
Met vriendelijke groet,
Ellen Verouden
Adjunct-griffier
Vaste commissie voor Justitie en Veiligheid        

Van: Nispen, M. van 
Verzonden: maandag 14 juni 2021 10:30
Aan: Commissie J&V 
CC: Palland, H. 
Onderwerp: Spoed: emailprocedure over een gesprek met oud-gevangenispersoneel over SBF-kwestie
 
 
Geachte griffier,
 
Mede namens het lid Palland zou ik een spoed emailprocedure op willen starten voor het voorstel om op korte termijn, nog voor het zomerreces, in gesprek te gaan met oud-gevangenispersoneel over de SBF-kwestie. Mensen in een Substantieel Bezwarende Functie (SBF) (zoals gevangenispersoneel) moesten in het verleden eerder stoppen met werken dan de pensioengerechtigde leeftijd en kregen dan een uitkering. Door wijzigingen in 2010 (FLO naar SBF) en 2013 (wijzigingen in de belastingregels) én het gebrek aan informatie vanuit DJI als werkgever zijn mensen ernstig benadeeld en sommigen in de financiële problemen geraakt. Hier heeft de Kamer zich de afgelopen jaren al mee bezig gehouden door Kamervragen, debatten en moties. Uiteindelijk resulteerde dit in de unaniem aangenomen motie Omtzigt, die de regering verzocht ‘een ultieme poging te doen om tot een oplossing te komen in het SBF-dossier’: Detail 2020D28029 | Tweede Kamer der Staten-Generaal
 
Het voorstel van SP en CDA is om ons kort bij te laten praten over de ontwikkelingen en de uitvoering van deze motie met de mensen die het betreft, de 2 SBF-ers, die de afgelopen jaren ook contact hierover met de Kamer hebben gehad. Dat kan in een gesprek, bij voorkeur fysiek, maar anders digitaal, van maximaal één uur (en wellicht zelfs korter). Ze zijn bereid een position paper in te sturen en hier een toelichting op te geven van 5 à 10 minuten waarna we vragen zouden kunnen stellen. 
 
Omdat wij denken dat het belangrijk is nog voor het zomerreces met hen in gesprek te gaan kan dit voorstel volgens ons niet wachten tot de volgende procedurevergadering, dan wordt het krap qua planning.
Bij voorbaat veel dank voor het in behandeling nemen van dit verzoek.
 
Met vriendelijke groet,
Michiel van Nispen
Tweede Kamerlid voor de SP

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek gesprek met oud-gevangenispersoneel over SBF-kwestie

    Te behandelen:

    Loading data