E-mailprocedure : Uitvoeren van wetenschapstoets

De vergadering is geweest

3 juni 2021
12:00 uur
Van: Commissie J&V
Verzonden: donderdag 3 juni 2021 12:56
Aan: GC-Commissie-J&V 
Onderwerp: J&V UITKOMST EMAILPROCEDURE: verzoek om wetenschapstoets
 
Geachte (plv.) leden van de commissie Justitie en Veiligheid,
 
Het voorstel om een wetenschapstoets uit te laten voeren bij het wetsvoorstel betreffende het veranderen van de voorwaarden voor wijziging van de vermelding van het geslacht in de akte van geboorte (Kamerstukdossier 35825), wordt gesteund door de fracties van de ChristenUnie, SGP en BBB. Het voorstel wordt niet gesteund door de fracties van de VVD, CDA, D66, PvdA, GL, PvdD, Volt en Bij1.
 
Daarmee is er onvoldoende steun voor het laten uitvoeren van een wetenschapstoets bij betreffend wetsvoorstel. Over de inbrengdatum zal in de procedurevergadering besloten worden.
 
Met vriendelijke groet,
Anne Brood
Griffier                                                                                                                                          
Vaste commissie voor Justitie en Veiligheid


Van: Commissie J&V 
Verzonden: dinsdag 1 juni 2021 17:19
Aan: GC-Commissie-J&V; Commissie J&V 
Onderwerp: Emailprocedure wetenschapstoets
 
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid,
 
In de procedurevergadering van 19 mei jl. heeft uw commissie besloten de staf te verzoeken met een voorstel te komen over de mogelijkheden van een wetenschapstoets bij het wetsvoorstel betreffende het veranderen van de voorwaarden voor wijziging van de vermelding van het geslacht in de akte van geboorte (Kamerstukdossier 35825).
 
De staf heeft de mogelijkheden voor het verrichten van een wetenschapstoets in kaart gebracht. Conform de gebruikelijke werkwijze is daarbij aan de wetenschapskoepels, via de liaison Parlement & Wetenschap, gevraagd twee wetenschappers bereid te vinden die expertise op het terrein van het wetsvoorstel hebben, van verschillende universiteiten, die niet betrokken waren bij het (wets)voorstel en op korte termijn de toets kunnen uitvoeren.
 
Op basis hiervan treft u in bijgaande stafnotitie meer informatie over de mogelijkheden van een wetenschapstoets (par. 1), een opzet van een toets op dit wetsvoorstel (par. 2) en een korte schets van het wetsvoorstel (par. 3).
 
Besluit in e-mailprocedure
Gelet op de beperkte tijd tot aan het zomerreces, wordt u verzocht uiterlijk donderdag 3 juni a.s. om 12.00 uur middels een reply-to-all kenbaar te maken of u een wetenschapstoets wenst uit te voeren conform de opzet in de stafnotitie (zie par. 2).
 
Indien de commissie in meerderheid positief besluit, zal de genoemde wetenschappers worden verzocht een start te maken met de toets en deze uiterlijk 30 juni a.s. op te leveren.
 
Verdere besluitvorming
Op de procedurevergadering van 9 juni a.s. kan de commissie nader besluiten over de verdere behandeling, zoals het benoemen van rapporteurs die de toets begeleiden en het vaststellen van de inbrengdatum voor het verslag, waarbij gedacht kan worden aan 8 juli. De staf zal daartoe een voorstel doen op de agenda.  
 
Met vriendelijke groet,
Anne Brood
Griffier                                                                                                                                          
Vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek wetenschapstoets bij het wetsvoorstel betreffende het veranderen van de voorwaarden voor wijziging van de vermelding van het geslacht in de akte van geboorte (Kamerstukdossier 35825)