E-mailprocedure : [ E-MAILPROCEDURE ] - Voorstel tot het voeren van een schriftelijk overleg op 2 april over de voorjaarsvergadering van het IMF

De vergadering is geweest

10 maart 2021
12:00 uur
Commissie: Financiën
Uitkomst emailprocedure:

Geachte leden,
 
Op het aan u door middel van deze e-mailprocedure voorgelegde voorstel tot het voeren van een schriftelijk overleg op 12 april 2021 over de komende voorjaarsvergadering van het IMF hebben de volgende fracties instemmend gereageerd:
VVD, CDA, D66, SP, PvdA en ChristenUnie.
Van de overige fractie is geen reactie ontvangen.
 
Het voorstel heeft derhalve de steun gekregen van een meerderheid van de Kamer; het voorstel tot het voeren van een schriftelijk overleg is aangenomen.
 
De datum waarop de inbreng voor het schriftelijk overleg moet worden geleverd wordt overeenkomstig het voorstel vastgesteld op vrijdag 2 april 2021, met dien verstande dat op verzoek van het ministerie het tijdstip daarvoor niet op 12.00 uur, maar op 10.00 uur wordt bepaald (in verband met Tweede Paasdag op 5 april 2021).
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber




Aan de (plv.) leden van de commissie Financiën
 
Geachte leden,
 
Namens uw voorzitter leg ik u hierbij een voorstel voor met betrekking tot de voorbereiding door uw commissie van de voorjaarsvergadering van het IMF. Van het ministerie van Financiën heb ik vernomen dat de Kamer op vrijdag 26 maart aanstaande de geannoteerde agenda mag verwachten voor deze vergadering, die dit jaar op donderdag 8 april plaatsvindt.
 
Nu, na het aantreden op 31 maart 2021 van de nieuw verkozen Kamer, commissievergaderingen pas vanaf dinsdag(avond) 6 april 2021 kunnen worden gehouden, doet de commissievoorzitter u het voorstel om ter voorbereiding van de IMF-vergadering een schriftelijk overleg met de minister te voeren en de termijn voor het leveren van inbreng daarvoor vast te stellen op vrijdag 2 april 2021 om 12.00 uur.
 
Ik verzoek u uiterlijk woensdag 10 maart 2021 om 12.00 uur te laten weten of u instemt met het voorstel (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
Ter toelichting op het voorstel merk ik nog op dat de commissie Financiën de najaars- en voorjaarsvergaderingen van het IMF idealiter steeds bespreekt in een algemeen overleg (met ingang van de nieuwe Kamerperiode wordt, op grond van de herziening van het Reglement van Orde, daarvoor de term commissiedebat gehanteerd).
De laatste jaren is daarvan echter geregeld afgezien. De najaarsvergaderingen van het IMF zijn van 2018 t/m 2020 telkens met een SO voorbereid.
In de aanloop naar de voorjaarsvergadering van april 2020 is eveneens een schriftelijk overleg gevoerd (vanwege corona werd het beoogde algemene overleg toen omgezet in een SO), terwijl in de jaren 2017-2019 de voorjaarsvergadering van het IMF telkens werd besproken in een gecombineerd Eurogroep/Ecofin/IMF. Een dergelijk gecombineerd mondeling overleg is in april 2021 evenwel geen reële mogelijkheid, aangezien de Eurogroep/Ecofin pas later in april zal plaatsvinden. (Het commissiedebat over de Eurogroep/Ecofinraad is gepland op 14 april 2021.)
 
 
* Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën