E-mailprocedure : Verzoek inzake rapport Joustra

De vergadering is geweest

10 februari 2021
11:00 uur
Van: Commissie J&V 
Verzonden: woensdag 10 februari 2021 11:17
Aan: GC-Commissie-J&V 
CC: Tripels, P.F.L.M. (Patricia) 
Onderwerp: J&V: Uitkomst e-mailprocedure inzake rapport Joustra
 
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid,
 
Gelet op de ontvangen reacties deel ik u mede dat het verzoek door een meerderheid wordt gesteund. Ook de aanvullende vraag van de D66-fractie is meegenomen in de brief die aan de minister voor Rechtsbescherming wordt gestuurd.
 
Met vriendelijke groet,
 
Maartje Burger
Adjunct-griffier
Vaste commissie voor Justitie en Veiligheid



Van: Tripels, P.F.L.M. (Patricia) 
Verzonden: dinsdag 9 februari 2021 23:23
Aan: GC-Commissie-J&V
Onderwerp: FW: SPOED: herziene E-MAILPROCEDURE inzake rapport Joustra toevoeging fracties
 
 
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid,
 
Hieronder treft u aan een verzoek van het lid Van Toorenburg (CDA-fractie) mede namens de fracties van de VVD, D66, GL, SP en PvdA tot het vragen van een brief aan de minister voor Rechtsbescherming waarin antwoord wordt gegeven op onderstaande vragen, dit ten behoeve van het VSO op donderdag 12 februari 2021.
 
Ik verzoek u uiterlijk morgen, woensdag 10 februari 2021, om 11.00 uur kenbaar te maken of u al dan niet instemt met dit verzoek.
 
Met vriendelijke groet,  
Mr Patricia F.L.M. Tielens-Tripels
Adjunct-griffier van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
 
Van: Toorenburg, M.M. van
Verzonden: dinsdag 9 februari 2021 20:42
Aan: GC-Commissie-J&V; Commissie J&V
CC: Koopman, C.
Onderwerp: Spoedprocedure J&V ivm rapport Joustra
 
Geachte collega’s,
 
Het rapport van de Commissie Joustra houdt de gemoederen vanzelfsprekend zeer bezig. De brief van het kabinet geeft richting, maar roept toch nog vragen op.
We hebben afgesproken geen haastig debat te voeren, maar dat neemt niet weg dat de behoefte kan bestaan zaken die wij eerder al besproken hadden, eventueel een plek te geven in het geplande VSO.
Daartoe helpt het wel, als we duidelijkheid krijgen op de volgende vragen:
 
  • Krijgen geadopteerde personen die op zoek zijn naar hun afkomst ook hulp bij identiteitsherstel? Krijgt dat een plek in het op te richten landelijk expertisecentrum? Zo ja, hoe?
  • Worden ervaringsdeskundigen (met kennis van de landen van herkomst) betrokken bij het helpen van de geadopteerde personen in hun zoektocht?
  • Verschillende geadopteerde personen hebben de wens uitgesproken dat ze hulp willen krijgen bij hun zoektochten. Zij hebben voor een aantal herkomstlanden zelf al organisaties opgericht, die zoektochten in landen van herkomst uitvoeren. Is ondersteuning van deze organisaties onderwerp van gesprek met ervaringsdeskundigen? Aan welke vormen van ondersteuning denkt de regering daarbij? En aan welke financiële ondersteuning wordt gedacht?
  • Geadopteerde personen die op zoek zijn naar hun afkomst, krijgen niet altijd medewerking van autoriteiten in de landen van herkomst. Is de regering bereid hier via diplomatieke en/of andere bilaterale wegen richting landen van herkomst, een positieve rol in te spelen?
  • Wordt nu daadwerkelijk een wetsvoorstel voorbereid waarbij verjaringstermijnen in verband met adoptie helemaal geschrapt worden, of pas gaan lopen vanaf het moment dat de geadopteerde persoon meerderjarig wordt, zodat ook andere procespartijen dan de Staat, zich niet langer op verjaringstermijnen kunnen beroepen? Zijn er (andere) mogelijkheden om te bereiken dat andere (proces)partijen dan de Staat zich niet langer zullen of kunnen beroepen op verjaring?
 
Gelet op het feit dat nu al voorwerk wordt gedaan om het expertisecentrum in te richten, zou het helpen als wij de zekerheid hebben dat de punten dienaangaande een plek krijgen. Ook willen we wat meer duidelijkheid over de verjaringstermijn.
Juist deze punten kunnen lastig langdurig blijven liggen.
Daarom graag een snelle e-mailprocedure om een brief te vragen waarin hierop antwoord wordt gegeven. Voor het VSO.
 
Groet,
Niels van den Berge
Attje Kuiken
Vera Bergkamp
Michiel van Nispen
Tobias van Gent
Madeleine van Toorenburg
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek inzak rapport Joustra

    Te behandelen:

    Loading data