E-mailprocedure : Voorstel om ten behoeve van de behandeling van de Vijfde incidentele suppletoire begroting inzake de derde tranche steunmaatregelen Curaçao en Aruba de inbrengdatum vast te stellen op maandag 14 december a.s. om 11.00 uur.

De vergadering is geweest

11 december 2020
9:30 uur
Geachte leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties,
 
Middels deze e-mailprocedure wordt u voorgesteld om ten behoeve van de behandeling van de Vijfde incidentele suppletoire begroting inzake de derde tranche steunmaatregelen Curaçao en Aruba (Kamerstuk 35 641, nr. 1) een inbrengdatum op korte termijn vast te stellen zodat de behandeling kan worden afgerond voorafgaand aan de plenaire behandeling van de Wijziging van de begrotingsstaten voor het jaar 2020 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) welke is voorzien op donderdag 17 december a.s..
Aan u wordt voorgesteld om de inbrengdatum ten behoeve van het stellen van feitelijke vragen vast te stellen op maandag 14 december a.s. om 11.00 uur. De Commissie wordt daarbij in overweging gegeven om een blanco verslag uit te brengen.
 
De versnelde behandeling van deze vijfde incidentele suppletoire begroting Koninkrijksrelaties is noodzakelijk omdat om begrotingstechnische redenen de Tweede Kamer daarmee moet hebben ingestemd voorafgaand aan de behandeling van de tweede suppletoire begroting horende bij de Najaarsnota. De achterliggende reden is dat bij de vijfde incidentele suppletoire begroting reeds gelden voor de liquiditeitssteun aan Curaçao en Aruba zijn vrijgemaakt. Met een beroep op artikel 2.27 CW zijn deze gelden door de regering in november al overgemaakt aan de landen; gelet op de acute noodzaak daarvan (de Kamer is daarover geïnformeerd in de brieven over het Akkoord Curaçao en Nederland inzake voorwaarden liquiditeitssteun (TK 35 420, nr.177), Akkoord Aruba en Nederland inzake voorwaarden liquiditeitssteun (TK 35 420, nr. 186) en Afwijken van begrotingsnormen door Aruba, Curaçao en Sint Maarten (TK 35 570-IV, nr. 17). In de tweede suppletoire begroting horende bij de Najaarsnota wordt al van de wijzigingen die zijn voorgelegd in vijfde incidentele suppletoire begroting uitgegaan.
 
Ik verzoek u uiterlijk vrijdag 11 december 2020 te 09.30 uur te laten weten of u met dit voorstel* kunt instemmen.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende: 4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid. Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
Met vriendelijke groet,
Annemarijke de Vos
 

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel om ten behoeve van de behandeling van de Vijfde incidentele suppletoire begroting inzake de derde tranche steunmaatregelen Curaçao en Aruba een inbrengdatum op korte termijn vast te stellen zodat de behandeling kan worden afgerond voorafgaand aan de plenaire behandeling van de Wijziging van de begrotingsstaten voor het jaar 2020 welke is voorzien op donderdag 17 december a.s..

    Te behandelen:

    Loading data