E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel om 5 brieven toe te voegen aan de agenda van het AO Belastingdienst en Belastingen

De vergadering is geweest

30 november 2020
16:00 uur
Commissie: Financiën
[Uitkomst e-mailprocedure]

Geachte leden,
 
Op het voorstel om vijf brieven van de staatssecretaris van Financiën toe te voegen aan de agenda van het algemeen overleg Belastingen en Belastingdienst op woensdag 2 december hebben de volgende fracties gereageerd:
 
VVD, GroenLinks, SP, PvdA en 50PLUS.
Van deze fracties heeft alleen GroenLinks steun aan het voorstel uitgesproken.
 
De andere fracties hebben niet gereageerd.
 
Het voorstel is niet aangenomen.
In de procedurevergadering van 9 december zal besloten kunnen worden over de wijze van behandeling van de desbetreffende brieven.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
----------------------------------------------------------

Aan de (plv.) leden van de commissie Financiën,
 
Geachte leden,
 
Op woensdag 2 december 2020 vindt het Algemeen Overleg Belastingdienst en Belastingen met de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst plaats. Dit is een zogenoemd verzamel-AO, dat in de plaats is gekomen van twee afzonderlijke debatten teneinde het aantal commissieactiviteiten in deze coronatijd niet te hoog te laten oplopen.

De agenda voor dit AO (waarvoor vijfenhalf uur is uitgetrokken, inclusief schorsing voor de lunch) is zeer uitgebreid; ik verwijs naar de meegestuurde convocatie en naar Parlis.
Niettemin stel ik u voor, mede namens de voorzitter van uw commissie, vijf brieven aan de agenda toe te voegen. Deze brieven zijn in de afgelopen dagen ontvangen en houden, gezien de inhoud daarvan, verband met andere, reeds geagendeerde brieven over de organisatie van de Belastingdienst of de fiscaliteit.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk maandag 30 november aanstaande, om 16.00 uur te laten weten of u kunt instemmen met het voorstel om de vijf brieven te agenderen voor het algemeen overleg Belastingdienst en Belastingen op 2 december 2020 (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
Het voorstel ziet op de volgende brieven:
  1. Jaarplan 2021 Belastingdienst, Toeslagen en Douane; zaak 31066-737; ontvangen 24 november;
  2. Tweede Voortgangsrapportage Belastingdienst 2020; zaak 2020Z22778; ontvangen 25 november;
  3. Rapport Handelingsperspectieven voor de fundamentele transformatie van de Belastingdienst; zaak 2020Z22974; ontvangen 26 november;
  4. Aanvullende duiding problemen Belastingdienst; zaak 2020Z23089; ontvangen op 27 november;
  5. Antwoorden op vragen commissie over fiscale moties en toezeggingenbrief Prinsjesdag Tweede Kamer; zaak 2020Z23110; ontvangen 27 november.
Indien het voorstel wordt aangenomen en de brieven tijdens het algemeen overleg op 2 december worden behandeld, heeft u naderhand bij de procedurevergadering op 9 december vanzelfsprekend de mogelijkheid om eventueel een aanvullende behandeling van deze brieven voor te stellen.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

Agendapunten

  1. 1

    Recent ontvangen brieven over de Belastingdienst

    Te behandelen:

    Loading data

    Loading data

    Loading data

    Loading data
  2. 2

    Antwoorden op vragen commissie over fiscale moties en toezeggingenbrief Prinsjesdag

    Te behandelen:

    Loading data