E-mailprocedure : Verzoek van het lid Agema (PVV) inzake de toetsing die wordt genoemd in de brief over het draaiboek “Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie”

De vergadering is geweest

25 november 2020
10:00 uur
Van: Commissie VWS
Verzonden: dinsdag 24 november 2020
Aan: GC-Commissie-VWS
Onderwerp: [E-MAILPROCEDURE] Verzoek van het lid Agema (PVV) inzake de toetsing die wordt genoemd in de brief over het draaiboek “Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie”
 
Geachte (plv.) leden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
 
Bijgaand ontvangt u een verzoek van het lid Agema (PVV) op basis van de vandaag ontvangen brief over het Draaiboek “Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie”.
Het lid Agema stelt voor om de minister voor Medische Zorg te verzoeken om binnen een week de toetsing naar de Kamer te sturen waarover in deze brief wordt gesproken. Zie onderstaande e-mail voor het volledige verzoek.
 
U wordt verzocht uiterlijk morgen, 25 november 2020, om 10.00 uur aan te geven of u hiermee kunt instemmen. Ik verzoek u via ‘allen beantwoorden’ op dit e-mailbericht te reageren.
Spoedig na afloop van de termijn van deze e-mailprocedure zal ik u informeren over de uitkomst hiervan.*
 
Met vriendelijke groeten,
Julie-Jet Bakker
Adjunct-griffier commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Griffie commissies Sociaal en Financieel
Tweede Kamer der Staten-Generaal
 
*Toelichting
 De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
Van: Agema, F.
 Verzonden: dinsdag 24 november 2020
Aan: Bakker, J.J. (Julie-Jet)
Onderwerp: FW: GP-VWS,GP-Alle leden - Draaiboek “Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie”
 
Beste Julie-Jet,
 
Gaarne wil ik middels een e-mailprocedure de minister verzoeken de toetsing waarover zij in deze brief schrijft, binnen een week naar de Kamer te sturen, zodat als het mis mocht gaan en het draaiboek zou werkelijkheid worden, dat dan niet de belangengroepen er wel over gesproken hebben, maar de gekozen volksvertegenwoordiging niet.
 
De minister in de brief: “In de eerste plaats wil ik toetsen in hoeverre het draaiboek 2.0 in overeenstemming is met het kabinetsstandpunt om bij selectie van patiënten geen onderscheid te maken enkel op grond van leeftijd. Immers in de brief van 16 juni heeft het kabinet hierover geschreven dat het zich niet kan vinden in een triage waarin leeftijd, los van medisch inhoudelijke overwegingen, een rol speelt. Voor dit kabinet is elk leven gelijkwaardig en als een oudere patiënt op medische gronden even veel herstelkansen heeft als een jongere patiënt, kan hem of haar geen aanspraak op levensreddende zorg worden ontzegd. Dit is dan ook het vigerende standpunt. Bij deze toetsing betrek ik het door de KNMG ingenomen standpunt dat er bij het criterium van de intergenerationele solidariteit geen sprake zou zijn van leeftijdsdiscriminatie. Daarnaast zal ik ook zelf gesprekken voeren met stakeholders, zoals ouderenbonden en jongerenorganisaties. Over de uitkomsten van die toetsing en gesprekken zal ik uw Kamer zo spoedig mogelijk informeren.”
 
Met vriendelijke groet,
Fleur Agema
 
Vicefractievoorzitter Partij voor de Vrijheid
Woordvoerder zorg
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek van het lid Agema (PVV) inzake de toetsing die wordt genoemd in de brief over het draaiboek “Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie”

    Te behandelen:

    Loading data