E-mailprocedure : Verzoek van het lid Hijink (SP) om voorafgaand aan het plenaire debat over het coronavirus meer informatie over (de effecten van) verschillende scenario's te ontvangen

De vergadering is geweest

2 november 2020
18:00 uur
Van: Commissie VWS  
Verzonden: maandag 2 november 2020
Aan: GC-Commissie-VWS  
Onderwerp: [E-MAILPROCEDURE] Verzoek van het lid Hijink (SP) om voorafgaand aan het plenaire debat over het coronavirus meer informatie over (de effecten van) verschillende scenario's te ontvangen
 
Geachte (plv.) leden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
 
Zie onderstaand verzoek van het lid Hijink (SP) om de minister van VWS te verzoeken om meer informatie aan de Kamer te doen toekomen over de berekeningen die zijn gemaakt inzake de effecten van verschillende maatregelen/scenario’s - cijfers bij het aanscherpen, dan wel afbouwen van bepaalde maatregelen in termen van aantallen besmettingen, sterfte, verwachte ziekenhuisafnames, besmettingen in verpleeghuizen en overbelasting van de zorgcapaciteit. Tevens doet het lid Hijink het verzoek om deze informatie voorafgaand aan het eerstvolgende plenaire debat over het coronavirus te ontvangen. Zie onderstaande mail voor het volledige verzoek.
 
U wordt verzocht uiterlijk vandaag, 2 november 2020, om 18.00 uur aan te geven of u hiermee kunt instemmen. Ik verzoek u via ‘allen beantwoorden’ op dit e-mailbericht te reageren.
Spoedig na afloop van de termijn van deze e-mailprocedure zal ik u informeren over de uitkomst hiervan.*
 
Met vriendelijke groeten,
Julie-Jet Bakker
Adjunct-griffier commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Griffie commissies Sociaal en Financieel
Tweede Kamer der Staten-Generaal
 
*Toelichting
 De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Van: Hijink, M.  
Verzonden: maandag 2 november 2020
Aan: Commissie VWS  
CC: Drost, H.; Gerven, H.P.J. van;  Post, F.  
Onderwerp: Verzoek emailprocedure: informatie bij scenario's
 
Beste Griffie,
 
Voor komende woensdag staat weer een coronadebat gepland. In dat debat zal uitgebreid gesproken worden of het al dan niet verder aanscherpen van de coronamaatregelen. Graag wil ik via de spoedprocedure het verzoek laten rondgaan om de minister van VWS te vragen om meer informatie over de verschillende scenario’s met de Kamer te delen.
 
Er vanuit gaande dat er (door het RIVM of elders) berekeningen gemaakt zijn over de effecten van verschillende maatregelen (of het al dan niet verder verlagen van de verspreidingsfactor r)  vindt de SP dat deze informatie uiterst relevant is voor het voeren van het debat. Wij denken daarbij aan de cijfers die horen bij aanscherpen dan wel juist afbouwen van bepaalde maatregelen in termen van aantallen besmettingen, sterfte, verwachte ziekenhuisafnames, besmettingen in verpleeghuizen en overbelasting van de zorgcapaciteit. De Kamer dient over deze informatie te beschikken om later deze week een zorgvuldige afweging te kunnen maken over het eventueel aanscherpen van maatregelen en over het later (al dan niet versneld) afschalen van maatregelen.
 
Met vriendelijke groet,
Maarten Hijink
Tweede Kamerlid SP, woordvoerder zorg
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek van het lid Hijink (SP) om voorafgaand aan het plenaire debat over het coronavirus meer informatie over (de effecten van) verschillende scenario's te ontvangen

    Te behandelen:

    Loading data