E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel van het lid Slootweg (CDA) om twee algemene overleggen met de minister van Financiën om te wisselen

De vergadering is geweest

2 oktober 2020
12:00 uur
Commissie: Financiën
UITKOMST E-MAILPROCEDURE

Geachte leden,
 
Op het voorstel van de heer Slootweg (CDA) tot het omwisselen van twee algemene overleggen zijn slechts drie reacties ontvangen.
 
Ongeclausuleerde steun voor het voorstel is uitgesproken namens de SP-fractie.
 
De reactie van de VVD-fractie is dusdanig dat daaruit moet worden afgeleid dat het op 28 oktober al houden van het op 10 december geplande AO Bestrijden witwassen en terrorisme financiering niet wordt gesteund. In de reactie van de PvdA-fractie is uitgesproken dat belang wordt gehecht aan een dit jaar te houden AO Financiële markten/financiële dienstverlening & consumentenbelangen.
 
Geconcludeerd wordt het voorstel van de heer Slootweg niet wordt gesteund door een meerderheid. Het voorstel is niet aangenomen.
 
In een volgende procedurevergadering kan desgewenst nader over de planning van de beide algemene overleggen worden gesproken.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

-----------------------------------------------------------------
Aan de (plv.) leden van de commissie Financiën,
 
in afschrift aan de (plv.) leden van de commissie J&V,
 
Geachte leden,
 
In de vorige procedurevergadering van de commissie Financiën heeft het lid Slootweg (CDA) het voorstel gedaan om twee reeds geplande algemene overleggen (AO’s) met de minister van Financiën om te wisselen. Besloten is dat voorstel via een e-mailprocedure aan u voor te leggen. Voor een van deze AO’s is ook de minister van Justitie en Veiligheid uitgenodigd.
 
Het voorstel van de heer Slootweg zag op het AO Financiële markten/Financiële dienstverlening en consumentenbelangen (gepland op 28 oktober van 14.00 tot 18.00 uur) en het AO Bestrijding witwassen en terrorismefinanciering (gepland op 10 december van 13.00 tot 16.00 uur).
Op de agenda van laatstgenoemd AO staan twee brieven van de minister van Justitie en Veiligheid over de voortgang van het Plan van aanpak witwassen. De commissiestaf heeft daarom geverifieerd of de voorgestelde wisseling van de AO’s ook in de agenda van de minister van J&V zou passen. Dat blijkt het geval te zijn.
 
Graag verneem ik of u instemt met het voorstel om de genoemde AO’s om te wisselen, waarbij de duur daarvan ongewijzigd blijft.
Ik verzoek u mij uiterlijk vrijdag 2 oktober om 12.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
De planning zou, indien het voorstel op voldoende steun kan rekenen, er als volgt uit komen te zien:
                AO Bestrijding witwassen en terrorismefinanciering: woensdag 28 oktober van 14.00 tot 17.00 uur.
                AO Financiële markten/Financiële dienstverlening en consumentenbelangen: donderdag 12 december van 13.00 tot 17.00 uur.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën