E-mailprocedure : Verzoek van het lid Agema (PVV) om op korte termijn een kabinetsreactie te ontvangen op draaiboek triage fase 3

De vergadering is geweest

21 september 2020
16:00 uur
Geachte (plv.) leden van de commissie VWS,
 
Zie onderstaand voorstel van het lid Agema (PVV) om het kabinet te verzoeken om komende week (voor vrijdag 25 september) een kabinetsreactie te ontvangen op het draaiboek “Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie”.
 
U wordt verzocht uiterlijk maandag 21 september 2020, om 16.00 uur aan te geven of u hiermee kunt instemmen. Ik verzoek u via ‘allen beantwoorden’ op dit e-mailbericht te reageren.
Spoedig na afloop van de termijn van deze e-mailprocedure zal ik u informeren over de uitkomst hiervan.*
 
Met vriendelijke groet,
Harmanda Post
Griffier commissie VWS
 
*Toelichting
 De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Van: Agema, F.
Verzonden: zaterdag 19 september 2020 12:58
Aan: Post, H. ; Krijger, H.W. ; Bakker, J.J. (Julie-Jet) ; Clemens, H.
Onderwerp: emailprocedure kabinetsreactie Draaiboek triage fase 3
 
 
Beste Harmanda,
 
Gaarne zou ik via een e-mailprocedure een kabinetsreactie (nog deze week) willen vragen op het draaiboek “Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie”, oftewel het Protocol code zwart.
 
Het kabinet stelt dat deze nog in consultatie is, maar het draaiboek werd al op 16 juni jl. gepubliceerd. Er kan niet langer worden gewacht. Er is grote haast bij het bespreken bij dit medisch-ethische dilemma, omdat er zeer verschillend over wordt gedacht bij de fracties in de Tweede Kamer.
 
Immers, wanneer het kabinet stelt dat door een exponentiële oploop van het aantal besmettingen, er binnen twee weken sprake kan zijn van een tweede golf, en er volgens hen dus op korte termijn een moment kan komen dat artsen een keuze moeten gaan maken tussen wie wel en wie niet een plek op de IC krijgt, dan moet de Tweede Kamer daarvóór in meerderheid besluiten of zij wel of niet akkoord is met het voorstel van de Federatie Medisch Specialisten en de Artsenfederatie KNMG.
 
Lid Agema
 
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek van het lid Agema (PVV) om op korte termijn een kabinetsreactie te ontvangen op draaiboek triage fase 3

    Te behandelen:

    Loading data