E-mailprocedure : [ SPOED E-MAILPROCEDURE ] - Voorstel van het lid Leijten tot het houden van openbare gesprekken in het kader van de toeslagenaffaire

De vergadering is geweest

29 mei 2020
16:00 uur
Commissie: Financiën
UITKOMST E-MAILPROCEDURE

Geachte leden,
 
Op het voorstel van mevrouw Leijten (SP) om een openbaar gesprek te houden in twee blokken met ouders, een advocaat en de Nationale ombudsman ter voorbereiding van de Wet hardheidsaanpassing Awir is instemmend gereageerd door de volgende fracties:
                VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, PvdD en DENK
 
Van de overige fracties is geen reactie ontvangen.
 
Het voorstel is aangenomen.
Het gesprek zal derhalve worden georganiseerd op het voorgestelde tijdstip op woensdag 3 juni (van 13.30 tot 15.00 uur), met de voorgestelde blokindeling.
 
Mevrouw Leijten heeft de staf inmiddels voorzien van namen en contactgegevens van twee door haar voorgedragen ouders, die zullen worden uitgenodigd, alsmede van de advocaten, van wie er een zal worden uitgenodigd.
De staf heeft inmiddels contact gelegd met het Bureau Nationale ombudsman.
Na het Pinksterweekend ontvangt u de convocatie voor het openbare gesprek, waarin de namen van de deelnemende personen worden opgenomen.
 
De beschikbare ruimte in de zaal en de in acht te nemen coronamaatregelen verhinderen een uitbreiding van het aantal genodigden binnen het beschikbare tijdsblok. Om die reden wordt de suggestie die in een van de reacties op het voorstel is gegeven om een letselschade-expert uit te nodigen om aan dit gesprek deel te nemen, niet ter besluitvorming aan u voorgelegd.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
-------------------------------------------------

Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën

 
Geachte leden,
 
Uw commissie heeft via een e-mailprocedure ingestemd met het voorstel tot het houden van een technische briefing over de Wet hardheidsaanpassing Awir op woensdag 3 juni 2020. Het lid Leijten (SP) heeft in het kader van die e-mailprocedure gemeld de commissie te willen voorstellen over die wet ook enkele openbare gesprekken te voeren. Een uitwerking van dat voorstel heb ik inmiddels ontvangen en treft u aan in de onderstaande e-mail.
 
Na overleg met de voorzitter van uw commissie leg ik u het voorstel van mevrouw Leijten thans te besluitvorming voor.
 
Mevrouw Leijten stelt voor een openbaar gesprek te houden in twee blokken, te weten een blok met twee door de kinderopvangtoeslagaffaire gedupeerde ouders en een blok met een advocaat en met de Nationale ombudsman.
 
Gelet op de uit de coronamaatregelen voortvloeiende beperkingen die thans gelden voor het organiseren van commissieactiviteiten en het geringe aantal beschikbare vergaderzalen, zijn de mogelijkheden om de gesprekken te organiseren vóór de beoogde plenaire behandeling van genoemde wet zeer beperkt.
Indien het voorstel op steun kan rekenen, zullen de gesprekken in twee blokken van 45 minuten daarom moeten worden ingepland op woensdag 3 juni, van 13.30 uur tot 15.00 uur. Voor het gesprek is dan de Thorbeckezaal beschikbaar.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk vandaag, vrijdag 29 mei 2020 om 16.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
 
Van: Leijten R.M.
Verzonden: vrijdag 29 mei 2020 11:49
Aan: Weeber, S.
Onderwerp: verzoek tot gesprek in het kader van de toeslagenaffaire
 
Geachte griffier,
 
Hierbij het concrete verzoek tot twee gesprekken met betrokken in de toeslagenaffaire.
 
We houden een openbaar gesprek in twee delen, telkens met twee betrokken mensen in de toeslagenaffaire. Drie kwartier per gesprek moet genoeg zijn.
Centrale vraag is: gaat de voorgestelde werkwijze en compensatie ook een punt zetten achter deze pijnlijke affaire. En zo niet, wat is er dan nog nodig?
 
Blok 1
Twee betrokken ouders. Een binnen CAF en een buiten. Liefst ouders die al contact hebben met de hersteloperatie.
 
Blok 2
De nationale ombudsman – is betrokken als adviseur op het contact met de ouders. Kent de Groningen situatie goed. Kan achter de schermen mee kijken wat er gebeurt
[naam] of [naam], de betrokken advocaten bij de CAF11 zaak. Weten precies wat daar goed en niet goed is gegaan en kunnen bespiegelen/adviseren voor toekomstig verloop van de compensatie en hersteloperatie.
 
 
Met vriendelijke groet,
 
Renske Leijten
SP Kamerlid Financiën en Europa