E-mailprocedure : Voorstel van het lid Omtzigt (CDA) om feitelijke vragen te stellen over het ADR-rapport Toeslaggerelateerde CAF-zaken

De vergadering is geweest

19 mei 2020
13:00 uur
Commissie: Financiën
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
In reactie op de onderstaande e-mailprocedure hebben de volgende fracties laten weten het voorstel van het lid Omtzigt (CDA) om feitelijke vragen te stellen over het rapport van de Auditdienst Rijk (ADR) Toeslaggerelateerde CAF-zaken te steunen: VVD, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en DENK. De overige fracties hebben niet gereageerd. Dat betekent dat het voorstel is aangenomen. De convocatie is reeds verspreid (inbreng vandaag, dinsdag 19 mei 2020 om 17.00 uur).
 
Enkele fracties merken daarbij op zij de antwoorden op deze feitelijke vragen graag zouden willen betrekken bij het notaoverleg over Stopzetten kinderopvangtoeslag dat op dit moment staat gepland op dinsdag 26 mei. Vanmiddag besluit de Kamer bij de Regeling van Werkzaamheden over een verzoek dit notaoverleg om te zetten in een plenair debat. De staatssecretaris van Financiën – Toeslagen en Douane zal worden verzocht de feitelijke vragen door te geleiden naar de ADR en de antwoorden waar mogelijk voor het notaoverleg dan wel het plenair debat voor Stopzetten kinderopvangtoeslag aan de Kamer aan te bieden.
 
 
Met vriendelijke groet,
Jeroen Freriks
Adjunct-griffier commissie Financiën en commissie SZW
Tweede Kamer der Staten-Generaal


Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Het lid Omtzigt (CDA) stelt voor feitelijke vragen te stellen (inbrengdatum dinsdag 19 mei 2020 om 17.00 uur) over het rapport van de Auditdienst Rijk (ADR) Toeslaggerelateerde CAF-zaken dat de staatssecretaris van Financiën – Toeslagen en Douane op 12 maart 2020 jl. aan de Kamer heeft aangeboden.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk morgen, dinsdag 19 mei 2020 om 13.00 uur te laten weten of u met bovenstaand voorstel instemt (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht).
Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
Mede met het oog op Hemelvaartsdag is het de vraag of deze eventuele feitelijke vragen vóór het notaoverleg over Stopzetten kinderopvangtoeslag dat staat gepland op dinsdag 26 mei 2020 kunnen worden beantwoord. Als de commissie zou besluiten het notaoverleg uit te stellen, is het gelet op de beperkte vergadercapaciteit op dit moment onzeker of er op korte termijn een nieuwe datum voor het notaoverleg kan worden gevonden. Het uitstellen van het notaoverleg kan ook gevolgen hebben voor de behandeling van de spoedwet over Toeslagen, waarover u eerder heeft besloten deze te behandelen na het notaoverleg.
 
 
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
 
 
Met vriendelijke groet,
Jeroen Freriks
Adjunct-griffier commissie Financiën en commissie SZW
Tweede Kamer der Staten-Generaal