E-mailprocedure : Voorstel voor spreektijden bij het Verantwoordingsdebat op 27 mei 2020

De vergadering is geweest

19 mei 2020
13:00 uur
Commissie: Financiën
UITKOMST E-MAILPROCEDURE

Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Onder verwijzing naar de beraadslaging in de procedurevergadering van 23 april jl. heb ik u een voorstel voorgelegd tot beperking van de spreektijden die bij het Verantwoordingsdebat op 27 mei worden gehanteerd.
 
De volgende fracties hebben een reactie gegeven:
VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, SGP en 50PLUS.
 
Alle fracties die hebben gereageerd, stemmen in met het beperken van de spreektijd.
Daarbij zijn drie varianten genoemd.
De fracties van de SP, ChristenUnie en SGP hebben zich akkoord verklaard met het beperken van de spreektijd met één derde ten opzichte van de in 2019 gehanteerde spreektijden.
De fractie van de PvdA heeft aangegeven de spreektijd te willen halveren. Dit voorstel kan rekenen op de steun van de fracties van CDA, D66, GroenLinks en 50PLUS.
De fractie van VVD heeft aangegeven de spreektijd nog verder te willen beperken, en heeft daarom voorgesteld de spreektijden met twee derde te bekorten.
 
Geconcludeerd wordt dat een meerderheid wenst dat de spreektijden (ten minste) worden gehalveerd.
De gewenste halvering van de spreektijden zal worden doorgegeven aan de Griffie Plenair. Halvering van de in 2019 gehanteerde spreektijden komt erop neer dat bij het Verantwoordingsdebat van 27 mei zal worden uitgegaan van de volgende spreektijden:
  • Voor de fracties van VVD, PVV, CDA en D66: 10 minuten (in 2019: 20 minuten)
  • Voor de fracties GroenLinks, SP en PvdA: 8 minuten (in 2019: 15 minuten)
  • Voor de fracties van ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50PLUS, SGP, DENK en Forum voor Democratie: 5 minuten (in 2019: 10 minuten)
Voor de afsplitsingen, de Groep Krol/van Kooten-Arissen en Van Haga, geldt dat zij elk tweeënhalve minuut krijgen, te weten de helft van de spreektijd van een qua omvang vergelijkbare fractie.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
----------------------------------------------------

Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Uw commissie heeft in de procedurevergadering van 23 april gesproken over de opzet van het Verantwoordingsdebat, bezien in het licht van de coronamaatregelen. Uit de beraadslaging is dit besluit gevolgd:
 
De commissie verzoekt om het Verantwoordingsdebat met de minister van Financiën, de minister van Binnenlandse Zaken en, indien mogelijk, de minister-president, te houden op woensdag 27 mei 2020. De commissie spreekt zich voorts uit voor het hanteren van beperkte spreektijden. Indien een plenair Verantwoordingsdebat echt niet mogelijk blijkt, wenst de commissie dit debat zo spoedig mogelijk na Verantwoordingsdag te voeren in de vorm van een notaoverleg in de Oude Zaal.
 
Ik kan u thans melden dat het Verantwoordingsdebat op 27 mei zal worden gevoerd in de plenaire zaal; van de zijde van de regering zullen aanwezig zijn de minister-president, de minister van Financiën en de staatssecretaris van BZK.
 
Gelet op de beraadslagingen in de procedurevergadering doe ik u, mede namens de commissievoorzitter, een voorstel tot beperking van de bij het Verantwoordingsdebat te hanteren spreektijden. Voorgesteld wordt de spreektijden te beperken met ongeveer een derde ten opzichte van de in 2019 gehanteerde spreektijden.
 
Dit komt neer op het volgende:
  • Voor de fracties van VVD, PVV, CDA en D66: 14 minuten (in 2019: 20 minuten)
  • Voor de fracties GroenLinks, SP en PvdA: 10 minuten (in 2019: 15 minuten)
  • Voor de fracties van ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50PLUS, SGP, DENK en Forum voor Democratie: 7 minuten (in 2019: 10 minuten)
  • Groep Krol/van Kooten-Arissen: 7 minuten
  • Van Haga: pm [door griffie plenair te bepalen].
 
Ik verzoek u mij uiterlijk dinsdag 19 mei, om 13.00 uur, te laten weten of u met het voorstel instemt (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht).
Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.* De uitkomst zal worden doorgegeven aan Griffie Plenair, waarna de Voorzitter tijdens een Regeling van Werkzaamheden zal afkondigen welke spreektijden bij het Verantwoordingsdebat op 27 mei zullen worden gehanteerd.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.


 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën