E-mailprocedure : Verzoek van de leden Ellemeet en Van Ojik (beiden GroenLinks) om een schriftelijk overleg te houden over de Nederlandse inzet tijdens de World Health Assembly op 18 mei aanstaande

De vergadering is geweest

7 mei 2020
14:00 uur
 
Geachte (plv.) leden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
in afschrift aan de commissie voor Buitenlandse Zaken en de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,
De leden Ellemeet en Van Ojik (beiden GroenLinks) hebben een verzoek naar aanleiding van de 73ste World Health Assembly, welke zal plaatsvinden op 18 mei aanstaande. De leden Ellemeet en Van Ojik stellen voor het kabinet om een brief te verzoeken waarin uiteen wordt gezet wat de inbreng van Nederland tijdens de World Health Assembly zal zijn. Tevens stellen zij voor om vervolgens op korte termijn een schriftelijk overleg te houden over deze brief over de Nederlandse inzet tijdens deze (digitale) bijeenkomst. Zie onderstaande e-mail voor het volledige verzoek van deze leden.
 
U wordt verzocht uiterlijk morgen 7 mei, om 14.00 uur aan te geven of u met dit verzoek kunt instemmen. Ik verzoek u via ‘allen beantwoorden’ op dit e-mailbericht te reageren.
Indien de commissie kan instemmen met het verzoek, zal het kabinet worden gevraagd om nog voor het weekend de betreffende brief aan de Kamer te sturen. De inbrengdatum voor het schriftelijk overleg zal dan worden vastgesteld op dinsdag 12 mei 2020 te 14.00 uur.
 
Spoedig na afloop van de termijn van deze e-mailprocedure zal ik u informeren over de uitkomst.*
 
Met vriendelijke groeten,
Julie-Jet Bakker
Adjunct-griffier commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Griffie commissies Sociaal en Financieel
Tweede Kamer der Staten-Generaal
*Toelichting
 De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Van: Drissen, T.  
Onderwerp: Verzoek schriftelijk overleg en kabinetsbrief
 
Beste griffie,
 
De 73ste World Health Assembly zal binnenkort plaatsvinden op 18 mei. Deze internationale bijeenkomst zal veelal gaan over internationale inspanningen om het covid-19 virus te bestrijden en de zoektocht naar een vaccin en een medische behandeling. Deze bijeenkomst kent daarnaast ook geopolitieke consequenties (China, VS, Taiwan). De leden Ellemeet en Ojik willen aan de VWS-commissie voorstellen (met BuZa als volgcommissie) om op korte termijn een schriftelijk overleg in te lassen over de Nederlandse inzet tijdens de World Health Assembly. Tevens ontvangen de leden graag een brief van het kabinet waarin uiteen wordt gezet wat de inbreng van Nederland tijdens deze (digitale) bijeenkomst zal zijn.
 
Met vriendelijke groet,
Thomas Drissen
Beleidsmedewerker Zorg, Onderwijs, Politie en Mediabeleid
GroenLinks - Tweede Kamer der Staten-Generaal
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek van de leden Ellemeet en Van Ojik (beiden GroenLinks) om een schriftelijk overleg te houden over de Nederlandse inzet tijdens de World Health Assembly op 18 mei aanstaande

    Te behandelen:

    Loading data