E-mailprocedure : Voorstellen tot het houden van een debat over mogelijke steunmaatregelen Air France - KLM

De vergadering is geweest

28 april 2020
12:00 uur
Commissie: Financiën
UITKOMST E-MAILPROCEDURE
 
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën
i.a.a. de leden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
 
Geachte leden,
 
Alle fracties, alsmede het lid Van Kooten-Arissen, hebben een reactie gegeven op de voorstellen van de leden Alkaya resp. Nijboer tot het houden van een debat over de mogelijke steunmaatregelen voor Air France-KLM. In alle reacties is het voeren van een debat gesteund; over de vraag of dit een plenair debat moet zijn of een debat in de vorm van een notaoverleg lopen de reacties uiteen.
 
Het voorstel van het lid Alkaya (SP) om het debat in de plenaire zaal te houden wordt alleen gesteund door de fracties van DENK, FvD en PvdD, alsmede door het lid Van Kooten-Arissen.
Geconcludeerd kan worden dat dit voorstel niet de steun heeft van de meerderheid van de Kamer.
 
Het voorstel van het lid Nijboer (PvdA) om het debat te voeren in de vorm van een notaoverleg heeft de steun gekregen van VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, 50PLUS en SGP.
Geconcludeerd kan worden dat dit voorstel wel de steun heeft van een meerderheid van de Kamer.
 
In de reacties op de e-mailprocedure heeft een meerderheid van de Kamer, bestaande uit de fracties VVD, CDA, D66, ChristenUnie en SGP, uitgesproken het notaoverleg graag medio volgende week te willen houden, hetgeen overigens ook aansluit bij het voorstel van het lid Nijboer.
 
De uit deze e-mailprocedure gebleken wens van de commissie Financiën tot het medio volgende week voeren van een notaoverleg over de brief inzake de steunmaatregelen Air France-KLM heb ik overgebracht aan de Griffie Plenair. Over de dag waarop en het tijdsblok waarbinnen dit overleg kan worden gehouden, wordt u zo snel mogelijk nader geïnformeerd.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
__________________________________________

Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën

i.a.a. de leden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
 
 
Geachte leden,
 
De minister van Financiën en de minister van Infrastructuur en Waterstaat hebben gisteravond de Kamer een brief over mogelijke steunmaatregelen voor Air France-KLM gezonden.
 
Naar aanleiding van deze brief heeft het lid Alkaya (SP) het voorstel gedaan om een plenair debat te houden in de komende week.
Het lid Nijboer (PvdA) heeft naar aanleiding van dezelfde brief het voorstel gedaan om een debat te houden, in de vorm van een notaoverleg, in de komende week of de week daarna. Ik verwijs voor hun voorstellen naar onderstaande mailwisseling.
 
Namens de voorzitter van uw commissie leg ik u deze voorstellen ter besluitvorming voor.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk dinsdag 28 april 2020 om 12.00 uur te laten weten of u met het voorstel van de heer Alkaya en/of met het voorstel van het lid Nijboer kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht).
Spoedig daarna zal ik u informeren of een van deze voorstellen is aangenomen.*
 
Indien u een van de voorstellen steunt, verzoek ik u daarbij duidelijk te maken welke vorm van het debat uw voorkeur heeft (een debat in de plenaire zaal of een notaoverleg in een van de daarvoor thans beschikbare commissiezalen) en op welke termijn u het debat zou willen voeren (in de vergaderweek van 28-30 april, dan wel in de vergaderweek 4-7 mei).
 
Indien het voeren van een debat over de steun aan Air France-KLM op voldoende  een steun kan rekenen, zal ik de wens tot het voeren van dat debat aan de Griffie Plenair melden, waarna de Griffie Plenair met de Voorzitter zal bezien welke mogelijkheden voor dat eventuele debat openstaan, rekening houdend met het geldende vergaderregime in verband met de coronamaatregelen.
 
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

 
Van:
Verzonden: zaterdag 25 april 2020 00:17
Aan: Weeber, S.
CC:
Onderwerp: RE: debataanvraag Alkaya (SP)
 
Beste Sander,
 
Mahir ziet het liefst een plenair debat, komende week te voeren.
 
Met vriendelijke groet, 

Beleidsmedewerker Socialistische Partij 
 
-------- Oorspronkelijk bericht --------
Van: "Weeber, S."
Datum: 24-04-20 22:37 (GMT+01:00)
Aan: "Alkaya, M."

Onderwerp: RE: debataanvraag Alkaya (SP)
 
Beste Mahir,
 
Vlak voordat -- namens jou het verzoek om een debat deed, had Henk Nijboer mij ook al benaderd.
Ik zal morgen een e-mailprocedure binnen de commissie Financiën uitschrijven om te kijken hoe de andere fracties daarover denken.
 
Henk Nijboer verzoekt om een debat, in de vorm van een notaoverleg, in de komende week of in de week daarna.
Wil jij mij nog laten weten aan welke termijn jij denkt? Dan verwerk ik beide verzoeken in 1 voorstel aan de commissie Financiën.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

 
Van:
Verzonden: vrijdag 24 april 2020 21:35
Aan:
CC: 
Onderwerp: debataanvraag Alkaya (SP)
 
Geachte griffie,
 
Het lid Alkaya (SP) verzoekt om een debat met de Minister van Financiën over de aangekondigde noodsteun aan KLM.
 
Met vriendelijke groet,

Fractiemedewerker financiën Socialistische Partij
 

Agendapunten

  1. 1

    Mogelijke steunmaatregelen Air France - KLM

    Te behandelen:

    Loading data