E-mailprocedure : Voorstel over de behandeling van rapporten en de hersteloperatie omtrent het stopzetten van kinderopvangtoeslagen

De vergadering is geweest

28 april 2020
14:00 uur
Commissie: Financiën
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
In reactie op onderstaande e-mailprocedure hebben de volgende fracties aangegeven het voorstel over de behandeling van rapporten en de hersteloperatie omtrent het stopzetten van kinderopvangtoeslagen te steunen: VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, SGP en DENK. De overige fracties hebben niet gereageerd. Dat betekent dat het voorstel is aangenomen.
 
De staf gaat aan de slag met de uitvoering en planning van deze activiteiten en zal u daarover informeren.
 
 
Met vriendelijke groet,
Jeroen Freriks
Adjunct-griffier commissie Financiën en commissie SZW
Tweede Kamer der Staten-Generaal
 
 
 
Van: Commissie Financiën
Verzonden: vrijdag 24 april 2020 11:51
Aan: GC-Commissie-FIN
Onderwerp: [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel over de behandeling van rapporten en de hersteloperatie omtrent het stopzetten van kinderopvangtoeslagen
 
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
In de procedurevergadering van 23 april jl. is gesproken over de behandeling van rapporten en de hersteloperatie omtrent het stopzetten van kinderopvangtoeslagen. U heeft besloten via een e-mailprocedure de volgende behandelwijze aan de commissie voor te leggen:
  1. Een openbaar gesprek (in fysieke vorm) voeren met de Adviescommissie Uitvoering Toeslagen (AUT) over het Eindadvies ‘Omzien in verwondering’, met de Auditdienst Rijk (ADR) over het onderzoeksrapport ‘Toeslaggerelateerde CAF-zaken’ en met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over het nog uit te brengen onderzoek naar het gebruik van persoonsgegevens bij de Belastingdienst waaruit ras of etnische afkomst blijkt.
  2. Vervolgens een debat voeren (waarschijnlijk in de vorm van een notaoverleg) met de staatssecretaris van Financiën – Toeslagen en Douane over de compensatieregeling en de hersteloperatie.
  3. Daarna het spoedwetsvoorstel over Toeslagen behandelen. Het wetsvoorstel zal een uitbreiding van de hardheidsregeling bevatten zodat ook aan ouders die langer dan vijf jaar geleden te maken kregen met disproportioneel hoge terugvorderingen kinderopvangtoeslag terugbetaald kan worden. De regering verwacht het wetsvoorstel eind mei bij de Kamer in te dienen.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk dinsdag 28 april 2020 om 14.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
De staf zal als dit voorstel in voldoende mate wordt gesteund, de opties voor uitvoering en planning van de bovenstaande drie activiteiten verkennen en u daarover informeren.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
Met vriendelijke groet,
Jeroen Freriks
Adjunct-griffier commissie Financiën en commissie SZW
Tweede Kamer der Staten-Generaal