E-mailprocedure : Verzoek van de leden Diertens, Bergkamp (beiden D66) en Ellemeet (GroenLinks) om namens de commissie een reactie aan de minister te vragen op bericht van ActiZ

De vergadering is geweest

23 april 2020
12:00 uur
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
De leden Diertens, Bergkamp (beiden D66) en Ellemeet (GroenLinks) stellen voor om namens de commissie de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een reactie te verzoeken op het bericht: ‘ActiZ: Gevaarlijke onduidelijkheid kabinet over inzet en beschikbaarheid mondkapjes’.  (https://nieuws.actiz.nl/actiz-gevaarlijke-onduidelijkheid-kabinet-over-inzet-en-beschikbaarheid-mondkapjes).
 
Tevens verzoeken zij om namens de commissie:
  • de minister van VWS te vragen in gesprek te gaan met ActiZ over dit bericht;
  • de minister van VWS te verzoeken enkele specifieke vragen te beantwoorden (zie onderstaand voor het volledige bericht namens de fracties);
  • de minister van VWS te verzoeken om de reactie binnen een week te versturen.
 
U wordt verzocht uiterlijk morgen 23 april 2020 om 12.00 uur (gelieve met een ‘Allen beantwoorden’ op dit e-mailbericht) door te geven of u instemt met dit voorstel.
Spoedig na de termijn van deze e-mailprocedure zal ik u informeren over de uitkomst.*
Met vriendelijke groeten,
 
Miguel Israel
t.v.v. de griffier van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Griffier vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
 
* Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Van: Bergkamp, V.
Verzonden: woensdag 22 april 2020 15:23
Aan: Commissie VWS
CC: Ellemeet, C.; Diertens, A.
Onderwerp: Reactie op bericht Actiz
?
Geachte griffier,
 
Graag verzoeken wij, mede namens mevrouw Ellemeet (GroenLinks) aan de Minister van VWS om een reactie te geven op het bericht van Actiz: https://nieuws.actiz.nl/actiz-gevaarlijke-onduidelijkheid-kabinet-over-inzet-en-beschikbaarheid-mondkapjes
En ook met Actiz in gesprek te gaan hierover.
 
Uit de Technische Briefing vandaag is onvoldoende duidelijkheid gekomen hierover. Daarom zouden we ook antwoord willen op onderstaande vragen:
 
Veel verpleeg- en thuiszorgmedewerkers verzoeken om PBM zoals mondkapjes, maar krijgen deze niet van sommige werkgevers die de richtlijnen volgen, omdat er nog geen klachten zij en er nog niet positief is getest. In de praktijk is bij hun werk de 1,5 meter afstand echter niet te handhaven en deze ouderen zijn nu juist de mensen die we koste wat kost willen beschermen. Daarom onze vragen:
 
- Zijn er gevallen bekend, dat zorgprofessionals nog geen klachten hebben en toch patiënten/cliënten hebben besmet? 
- En, zo ja, zouden PBM in verpleeghuizen dan niet preventief gebruikt moeten worden ipv alleen bij klachten?
 
Graag binnen een week een uitgebreide reactie.
 
Met dank!
 
Antje Diertens en Vera Bergkamp
 

 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek van de leden Diertens, Bergkamp (beiden D66) en Ellemeet (GroenLinks) om namens de commissie een reactie aan de minister te vragen op bericht van ActiZ

    Te behandelen:

    Loading data