E-mailprocedure : [SPOED E-MAILPROCEDURE] EUZA - Voorstel om plenair debat inzake Europese Raad morgenochtend 22 april in te plannen (svp vóór 14.00 uur vandaag reageren)

De vergadering is geweest

21 april 2020
14:00 uur
Commissie: Europese Zaken
Van: Commissie EU <cie.eu@tweedekamer.nl>
Verzonden: dinsdag 21 april 2020 12:35
Aan: GC-Commissie-EU <GC-Commissie-EU@tweedekamer.nl>
Onderwerp: [SPOED E-MAILPROCEDURE] EUZA - Voorstel om plenair debat inzake Europese Raad morgenochtend 22 april in te plannen (svp vóór 14.00 uur vandaag reageren)
 
Aan de leden en plaatsvervangende leden van de vaste commissie voor Europese Zaken
 
Geachte leden,
 
Van de heer Asscher (PvdA), mede namens de heer Van Ojik (GL), is het onderstaande voorstel ontvangen om alsnog een plenair debat met de minister-president ter voorbereiding van de aanstaande Europese Raad morgenochtend (woensdag 22 april) in te plannen.
 
Via spoed-e-mailprocedure leg ik dit voorstel hierbij aan u voor. Ik verzoek u uiterlijk vandaag te 14.00 uur via 'allen antwoorden' kenbaar te maken of u met dit voorstel instemt.
 
Zo spoedig mogelijk daarna zal ik u informeren over de uitkomst van deze e-mailprocedure (*).
 
Noot: Wellicht ten overvloede zij vermeld dat de plenaire vergadering alleen geopend kan worden als het quorum aanwezig is.
 
Met hartelijke groet,

Griffier vaste commissie voor Europese Zaken
Griffie commissies Internationaal en Ruimtelijk
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
 
 
* Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid. Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
 
Beste collega’s,
 
De positie van Nederland in Europa blijft onder druk staan. In navolging van de kritiek van president Macron geuit in de Financial Times, haalde de Italiaanse premier Conte gisteren hard uit door Nederland te omschrijven als een ‘obscuur belastingparadijs’. Daarnaast kwam de Spaanse premier Sanchez in aanloop naar de Europese Raad van a.s. donderdag met een compromisvoorstel voor een Europese herstelagenda.
 
 
 
 
Gezien deze nieuwe ontwikkelingen en het grote belang van beslissingen op Europees niveau voor Nederland, wil ik mede namens Bram van Ojik het verzoek indienen om morgenvroeg alsnog een debat te organiseren met de premier. Zoals bekend was er vorige week al rekening gehouden met dit debat in de agenda van de Kamer.
 
Hartelijke groet,
Lodewijk
 
 
 
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    [SPOED E-MAILPROCEDURE] EUZA - Voorstel om plenair debat inzake Europese Raad morgenochtend 22 april in te plannen (svp vóór 14.00 uur vandaag reageren)

    Te behandelen:

    Loading data