E-mailprocedure : Aanbod van de minister van Financiën voor een besloten, vertrouwelijke briefing op donderdag 9 april over staatsdeelnemingen

De vergadering is geweest

8 april 2020
11:00 uur
Commissie: Financiën

UITKOMST E-MAILPROCEDURE

Geachte leden,
 
Op onderstaand voorstel tot het aanvaarden van het aanbod van de minister van Financiën om een vertrouwelijke briefing te organiseren zijn instemmende reacties ontvangen van de volgende fracties:
 
    VVD, PVV, CDA, D66, SP, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en 50PLUS.
 
De overige fracties hebben niet gereageerd.
 
Het voorstel wordt gesteund door een meerderheid van de Kamer en is daarmee aangenomen.
De technische briefing zal morgenmiddag worden gehouden. U ontvangt zo snel mogelijk de convocatie.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

-----------------

Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën

 
Geachte leden,
 
Vanmiddag heeft de minister van Financiën laten weten dat hij graag de commissie Financiën aanbiedt om op hele korte termijn in het Kamergebouw een besloten en vertrouwelijke technische briefing te geven over staatsdeelnemingen.
Namens de commissievoorzitter, en nadat de Kamervoorzitter en de Griffier over het aanbod zijn geïnformeerd (in verband met de coronamaatregelen en de implicaties daarvan voor het houden van bijeenkomsten in de Kamer), leg ik u dit aanbod ter besluitvorming voor.
 
Voorgesteld wordt het aanbod van de minister te aanvaarden om een besloten, vertrouwelijke technische briefing te geven over staatsdeelnemingen op donderdag 9 april 2020 van 15.30 tot 16.45 uur.
 
Indien u met het voorstel instemt, zal de briefing worden gehouden in de Troelstrazaal, met inachtneming van de geldende corona-gerelateerde hygiënemaatregelen.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk op woensdag 8 april 2020 om 11.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
Ik merk over de beoogde opzet van de briefing het volgende op.
  • In de briefing zal de minister eerst een toelichting van circa 30 minuten geven, waarna ambtenaren van de minister nog circa 45 minuten een aanvullende presentatie verzorgen.
  • Aan de Dienst Verslag en Redactie zal worden verzocht een vertrouwelijk stenografisch verslag van de technische briefing te maken, dat door de deelnemers aan de briefing achteraf bij de griffier kan worden ingezien.
  • Bij de briefing kan, in verband met de wens het aantal bij vergaderingen aanwezige leden vanwege de coronacrisis zo klein mogelijk te houden, per fractie één lid van de commissie Financiën aanwezig zijn.
  • Ten aanzien van de gedachtewisseling in deze briefing dient op grond van artikel 143 van het Reglement van Orde geheimhouding in acht te worden genomen. Evenwel heeft de minister te kennen gegeven dat in dit geval de deelnemers aan de vertrouwelijke briefing, in lijn met een eerder door de commissie Financiën aan de minister gedaan verzoek (zie de brief inzake het vertrouwelijk informeren van de commissie Financiën bij het aangaan of uitbreiden van staatsdeelnemingen), hun fractievoorzitters zouden mogen inlichten over hetgeen wordt besproken.

*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën