E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel van de Voorbereidingsgroep werkafspraken informatievoorziening tot het sturen van een brief aan de minister van Financiën

De vergadering is geweest

30 maart 2020
15:00 uur
Commissie: Financiën
UITKOMST E-MAILPROCEDURE

Geachte leden,
 
Op onderstaand voorstel van de Voorbereidingsgroep werkafspraken informatievoorziening, bestaande uit de leden Van der Linde (VVD), Snels (GroenLinks), Alkaya (SP) en Nijboer (PvdA), tot het sturen van een brief aan de minister van Financiën zijn instemmende reacties ontvangen van de volgende fracties: 
                CDA en D66
De overige fracties hebben niet gereageerd.
 
Het voorstel wordt derhalve gesteund door een meerderheid van de Kamer en is daarmee aangenomen.
De aan uw commissie voorgelegde (concept)brief wordt vandaag verstuurd aan de minister van Financiën.
 
In de brief aan de minister is verwezen naar de door de hem gevraagde voorlichting aan de Raad van State. Op de website van de Raad van State  is vermeld dat het advies, houdende een reactie op het verzoek om “voor­lich­ting be­tref­fen­de het voor­ne­men tot het ver­rich­ten van een aan­koop­trans­ac­tie van aan­de­len in een beurs­ge­no­teer­de ven­noot­schap” afgelopen week, op 25 maart, is vastgesteld. Op grond van artikel 26, eerste lid, van de Wet op de Raad van State zal de minister zorgdragen voor openbaarmaking daarvan.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
___________________________________________________

Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Uw commissie heeft naar aanleiding van het plenaire debat van 5 maart 2019 over de aandelenaankoop Air France-KLM een voorbereidingsgroep ingesteld om te komen tot werkafspraken met de minister van Financiën over vertrouwelijke informatievoorziening aan de Kamer. De voorbereidingsgroep bestaat uit de leden Van der Linde (VVD), Snels (GroenLinks), Alkaya (SP) en Nijboer (PvdA).
 
Deze voorbereidingsgroep acht het, gelet op de actuele coronapandemie, van groot belang dat op korte termijn aan de minister wordt gemeld op welke wijze de commissie zou moeten worden geïnformeerd, indien zich een situatie zou voordoen waarin het kabinet aanleiding zou zien een staatsdeelneming aan te gaan of uit te breiden.
De voorbereidingsgroep stelt daarom voor de minister een brief te sturen. Een conceptbrief is opgenomen in de bijgevoegde stafnotitie. In de stafnotitie treft u ook een toelichting aan op de uitgangspunten die de voorbereidingsgroep bij het opstellen van de brief heeft gehanteerd.
 
Namens de voorzitter van uw commissie leg ik u via deze e-mailprocedure het voorstel tot het sturen van de brief ter besluitvorming voor. Besluitvorming langs schriftelijke weg is wenselijk, nu tot 6 april aanstaande geen fysieke commissievergaderingen plaatsvinden.
 
Graag verneem ik voor maandag 30 maart 2020, om 15.00 uur, per fractie of wordt ingestemd met het voorstel om de in de stafnotitie opgenomen brief aan de minister van Financiën te verzenden (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht).
 
Spoedig na het verstrijken van de reactietermijn zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.* De fracties van de VVD, GroenLinks, SP en PvdA worden geacht reeds met het voorstel te hebben ingestemd, nu de leden van de voorbereidingsgroep tot deze fracties behoren.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën