E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel van het lid Leijten (SP) om een verslag te vragen van de Eurogroepvergadering van 24 maart 2020

De vergadering is geweest

24 maart 2020
11:00 uur
Commissie: Financiën
UITKOMST E-MAILPROCEDURE

Geachte leden,
 
Het voorstel dat mevrouw Leijten namens de SP-fractie heeft gedaan, heeft in deze e-mailprocedure steun gekregen van de volgende fracties:
   PVV, GroenLinks, PvdA, 50PLUS en DENK.
 
Het voorstel is derhalve niet aangenomen.
 
In dezelfde procedure heeft mevrouw Aukje de Vries namens de VVD-fractie de suggestie gedaan om de minister van Financiën te vragen morgenmiddag, aan het begin van het wetgevingsoverleg, een mondelinge terugkoppeling te geven over de hedenavond te houden Eurogroepvergadering, met de opmerking daarbij dat eventuele vragen dan in eerste termijn kunnen worden meegenomen.
Deze suggestie heeft vervolgens de steun ontvangen van de volgende fracties:
 
   CDA, D66, ChristenUnie en SGP.
 
De suggestie van mevrouw De Vries wordt derhalve gesteund door een meerderheid.
 
Het verzoek van de commissie om aan het begin van het wetgevingsoverleg een mondelingen terugkoppeling van de minister te ontvangen over de Eurogroepvergadering zal ik aan de minister overbrengen.
Zoals eerder meegedeeld, stelt de voorzitter van uw commissie voor bij het wetgevingsoverleg de spreektijd per fractie te beperken tot 5 minuten.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
___________________________________________
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Het lid Leijten (SP) vraagt uw commissie om in te stemmen met haar voorstel (zie het bericht hieronder) om aan de minister van Financiën te vragen de Kamer een verslag te zenden van de ingelaste Eurogroepvergadering van morgen, 24 maart 2020, nu daarover geen voorafgaand schriftelijk overleg heeft kunnen plaatsvinden.
 
Mevrouw Leijten stelt daarbij tevens voor om de minister te vragen de reikwijdte van de (eventuele) genomen besluiten en de budgettaire gevolgen daarvan uiteen te zetten.
Het voorstel van mevrouw Leijten houdt voorts in dat de minister wordt gevraagd dat verslag vóór aanvang van het wetgevingsoverleg (WGO) van woensdag 25 maart, 13.30 uur, aan de Kamer te zenden, zodat dat verslag – zo nodig – bij dat WGO kan worden betrokken.
 
Graag verneem ik uiterlijk morgen, dinsdag 24 maart om 11.00 uur, uw reactie op dit voorstel.
Spoedig na het verstrijken van de reactietermijn zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
De Eurogroepvergadering zal naar verwachting morgenavond starten om 18.30 uur.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

 
Van: Leijten R.M.
Verzonden: maandag 23 maart 2020 17:43
Aan: Commissie Financiën
CC: Mulder, Anne
Onderwerp: verzoek om reactie voor WGO
 
Geachte griffier, beste Sander,
 
Net na het middaguur ontvingen wij de geannoteerde agenda voor de extra eurogroep van 24 maart (alsmede de extra ecofin van vandaag). Hierover heeft geen schriftelijk overleg kunnen plaatsvinden. Graag wil ik de collega’s verzoeken om steun voor:
  • Een verslag van de videobijeenkomst
  • De reikwijdte van genomen besluiten en hun mogelijke budgettaire gevolgen
  • Verzoek tot de mogelijkheid om het verslag, alsmede ingediende schriftelijke vragen, te betrekken bij het WGO van woensdag (mocht dat nog nodig zijn)
 
Met vriendelijke groet,
 
Renske Leijten
SP Kamerlid Financiën en Europa

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel van het lid Leijten (SP) om een verslag te vragen van de Eurogroepvergadering van 24 maart 2020

    Te behandelen:

    Loading data