E-mailprocedure : E-mailprocedure m.b.t. het verzoek van de heer Sonneveld tot het aanbieden van een boekje 'Winst van integriteit' op dinsdag 24 september 2019 te 13.30 uur

De vergadering is geweest

18 september 2019
16:00 uur
Van: Commissie BiZa
Verzonden: maandag 16 september 2019 15:03
Aan: GC-Commissie-BiZa
Onderwerp: E-mailprocedure m.b.t. het verzoek van de heer Sonneveld tot het aanbieden van een boekje 'Winst van integriteit' op dinsdag 24 september rond 13.30 uur (s.v.p. uw reactie voor 17/9 om 16 uur).
Urgentie: Hoog
 
Geachte leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken,
 
Hierbij ontvangt u een uitnodiging voor de aanbieding van een boekje van de heer Sonneveld over winst van integriteit in 6 stappen, dat binnenkort wordt gepubliceerd.
Deze aanbieding zou kunnen plaatsvinden op dinsdag 24 september rond 13.30 uur.

Ik verzoek u uiterlijk woensdag 18 september 2019 te 16.00 uur te laten weten of u instemt met het voorstel* om deze aanbieding te organiseren op 24 september en of u voornemens bent om aan deze aanbieding deel te nemen.
 
Met vriendelijke groet,
 
Charles Roovers
Plaatsvervangend griffier
GC Bestuur en Onderwijs
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende: 4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid. Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
Van: Leo Sonneveld, GoGoMo
Verzonden: maandag 9 september 2019 20:00
Aan: Commissie BiZa
CC: 'Jan Pieter Wieldraaijer'; theo@gogomo.org; 'Nico Scheepers'
Onderwerp: [CONTR_SPF]Verzoek aanbieden boekje 'Winst van integriteit'
 
--- LET OP: We hebben de afzender van dit bericht niet kunnen verifieren ---
Geachte griffier, beste heer Roovers,
 
Onlangs zijn enkele ingrijpende voorstellen ingediend om de Algemene wet bestuursrecht (Awb) aan te passen ten behoeve van de Omgevingswet. De wijziging Awb verwijst met name in de hoofdstukken 10 en 15 van de Omgevingswet expliciet naar de Mijnbouwwet. Deze wijzigingen faciliteren en legitimeren het veroorzaken van schade. Mijnbouwbedrijven en overheid kunnen op deze wijze de kosten van schadelijk handelen afwentelen op de burger. Bovendien wordt de juridische positie van de burger verzwakt.
 
Het gaat met name om de volgende voorstellen:
  • alleen abnormale en bovenmatige schade komt voor compensatie in aanmerking. 
  • naast de ‘gedoogplicht’ wordt een ‘schadeforfait’ geïntroduceerd waarbij de eerste vijf procent waardedaling van onroerend goed wordt betiteld als ‘normaal maatschappelijk risico’.
  • ‘normaal maatschappelijk risico’ komt niet voor vergoeding in aanmerking. 
  • immateriële schade wordt uitgesloten van compensatie.
 
Deze ontwikkeling valt samen met een boekje van mijn hand, Winst van integriteit in 6 stappen, dat binnenkort wordt gepubliceerd (https://www.bol.com/nl/p/winst-van-integriteit/9200000119805368/#product_specifications). Hierin staat beschreven hoe politieke en bestuurlijke keuzes tot stand kunnen komen die werkelijk integer zijn en die alle betrokken partijen ‘heel laten’, de letterlijke betekenis van integriteit.
 
Dit heeft ons op het idee gebracht om dit boekje aan te bieden aan de vaste en vervangende leden van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken in de hoop dat de letterlijk niet-integere regelingen uit het wetsvoorstel worden gewijzigd en de in het boekje beschreven integere regelingen kunnen worden meegenomen in de afwegingen en standpunten van de leden van de Commissie.
 
Idealiter zouden wij op of voorafgaand aan de ‘dag en nacht van de integriteit’, die op 25 en 26 september wordt georganiseerd, dit boekje aanbieden aan een afvaardiging van de commissie BZK. 
 
Wij vernemen graag van u wanneer dat zou kunnen, hoe dit verder in zijn werk gaat en hoeveel exemplaren u nodig heeft voor distributie onder alle leden (ik tel in totaal 46).
 
Uw antwoord zien wij gaarne tegemoet.
 
Bij voorbaat dank en hartelijke groet,
 
Leo Sonneveld,                                                                            Jan-Pieter Wieldraaijer
 
Voorzitter                                                                                     Secretaris
Stichting Good Governance Monitor

 
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    E-mailprocedure m.b.t. het verzoek van de heer Sonneveld tot het aanbieden van een boekje 'Winst van integriteit' op dinsdag 24 september 2019 te 13.30 uur