E-mailprocedure : Decharge verlening financieel beheer BZK 2018

De vergadering is geweest

27 juni 2019
12:00 uur
Van: Commissie BiZa
Verzonden: dinsdag 25 juni 2019 15:28
Aan: GC-Commissie-BiZa
Onderwerp: E-mailprocedure m.b.t. decharge verlening financieel beheer BZK 2018 (s.v.p. uw reactie voor donderdag 27 juni om 12 uur).
 
Aan de leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
 
Geachte leden,
 
Afgelopen donderdag heeft u de jaarverslagen en de slotwetten van BZK behandeld in het wetgevingsoverleg. Het sluitstuk van de begrotingscyclus is de goedkeuring van slotwetten door de Kamer met hieraan gekoppeld de dechargeverlening voor het gevoerde financieel beheer aan de betreffende ministers: zij worden ontheven van hun verantwoordelijkheid voor het gevoerde beleid en de daaraan verbonden financiële consequenties, waarover ze zich in de jaarverslagen hebben verantwoord.
 
Over de slotwetten stemt de Kamer in één keer op de laatste dag voor het zomerreces. Vervolgens besluit de Kamer over de dechargeverlening. In de praktijk gebeuren beide door een voorstel van de Voorzitter naar aanleiding van een brief van de commissie Financiën waarin de uitkomsten van de behandeling van de jaarverslagen en de slotwetten in de verschillende commissies op een rij zijn gezet. Het gaat dan met name om moties van leden waarin gesteld wordt dat zij slechts onder voorwaarden, bijvoorbeeld ten aanzien van het oplossen van onvolkomenheden, decharge willen verlenen.
 
In het wetgevingsoverleg zijn geen opmerkingen gemaakt over dechargeverlening. Voorgesteld wordt om de commissie Financiën te laten weten dat de commissie BiZa de Kamer voorstelt de minister van BZK decharge te verlenen voor het gevoerde financieel beheer.
 
Wij horen graag uiterlijk donderdag 27 juni 2019 om 12.00 uur of u hiermee instemt*.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende: 4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid. Dit betekent dat in een
e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Met vriendelijke groet,
 
Charles Roovers
Plaatsvervangend griffier
GC Bestuur en Onderwijs
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
 

Agendapunten

  1. 1

    E-mailprocedure m.b.t. decharge verlening financieel beheer BZK 2018 op 27 juni 2019

    Te behandelen:

    Loading data