E-mailprocedure : Verzoek schriftelijk overleg over brief minister OCW m.b.t. beëindiging experiment flexibele onderwijstijden bao

De vergadering is geweest

5 april 2019
10:00 uur
Geachte woordvoerders basisonderwijs,
 
N.a.v. het onderstaande verzoek van het lid Rudmer Heerema wordt voorgesteld een schriftelijk overleg te plannen over de brief van minister Slob inzake de uitkomst van experiment flexibele onderwijstijjden basisonderwijs van 2 april 2019 , met limiet inbreng verslag op vrijdag 12 april a.s. om 12.00 uur.

Graag verneem ik of uw fractie kan instemmen met dit verzoek voor morgen 10.00 uur.
 
Uitkomst experiment flexibele onderwijstijden basisonderwijs

31293-451 - Brief regering d.d. 02-04-2019
minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob - Uitkomst experiment flexibele onderwijstijden basisonderwijs
Voorstel: schriftelijk overleg, limiet inbreng vrijdag 12 april a.s. om 12.00 uur.
Citaat brief:
In het kader van het experiment flexibele onderwijstijden in het basisonderwijs hebben elf deelnemende scholen tussen 1 augustus 2011 en 1 augustus 2018 de mogelijkheid gekregen af te wijken van twee wettelijke bepalingen: de centraal vastgestelde vakanties en de schoolweek van minimaal vijf dagen.
 
Het experiment had als doel te bezien of na de experimenteerperiode de wet kan worden aangepast, waardoor alle scholen niet langer gebonden zijn aan de vastgestelde vakantieperiodes en vijfdaagse schoolweek. Het inspectieonderzoek naar onder andere de onderwijskwaliteit bij de scholen die deelnemen aan het experiment én onze gezamenlijke opvatting dat afwijking van de onderwijstijd geen structurele situatie mag zijn (o.a. uitgesproken in motie Van den Hul c.s. over de vierdaagse schoolweek)[1] heeft mij er toe doen besluiten de Wet Primair Onderwijs niet vergaand te flexibiliseren. Dit betekent voor de deelnemende scholen aan het experiment dat zij per schooljaar 2020/2021 weer aan de wet- en regelgeving moeten voldoen, ongeacht de onderwijskwaliteit die zij nu bieden. OCW blijft met de scholen in gesprek hoe zij kunnen terugkeren naar een indeling van de onderwijstijd die in lijn is met de huidige wet- en regelgeving
 
 
Met vriendelijke groet,
drs. E. (Eveline) C.E. de Kler
griffier commissie OCW
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Besluit:  De volgende fracties hebben gereageerd en ingestemd met het voorstel: VVD, CDA, D66, GL en SP. 

Van: Heerema, Rudmer
Verzonden: donderdag 4 april 2019 13:35
Aan: Kler de E.C.E.; Rog, M.
CC: Vlaanderen, J.; Kemper, M.; Koster D.A.
Onderwerp: schriftelijke procedure
 
Hoi Eveline,
 
Ik zou mede namens Michel Rog een schriftelijk overleg aan willen vragen over de brief van de minister met betrekking tot de beëindiging van het experiment flexibele onderwijstijden.
Gezien de onrust die er ontstaat, de aanmeldingsprocedure die nu loopt en de onduidelijkheid wat de scholen die het goed gedaan hebben nu nog kunnen blijven bieden, vinden wij het gerechtvaardigd om niet te wachten op de volgende PV, maar nu reeds op korte termijn het schriftelijk overleg in te plannen.
 
Het concrete voorstel:
Kan de commissie OCW akkoord gaan met een schriftelijk overleg over de genoemde brief met als inbrengdatum vrijdag 12 april 12 uur.
 
Met vriendelijke groet,
 
Rudmer Heerema
Kamerlid VVD-fractie

Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
 
 
[1] Tweede Kamer vergaderjaar 2018/2019, 27923, nr 347.

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek schriftelijk overleg over brief minister OCW m.b.t. beëindiging experiment flexibele onderwijstijden bao

    Te behandelen:

    Loading data