E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] EUZA - FW: Brieven ministers van J&V en BuZa t.b.v. AO Rechtsstatelijkheid in de EU (svp reageren voor vandaag 16:00)

De vergadering is geweest

8 maart 2019
16:00 uur
Commissie: Europese Zaken
: Commissie EU
Verzonden: vrijdag 8 maart 2019 10:07
Aan: GC-Commissie-EU
Onderwerp: [E-MAILPROCEDURE] EUZA - FW: Brieven ministers van J&V en BuZa t.b.v. AO Rechtsstatelijkheid in de EU (svp reageren voor vandaag 16:00)

 
Aan de (plaatsvervangende) leden van de vaste commissie voor Europese Zaken
 
Geachte leden,
 
Hierbij leg ik het onderstaande voorstel van het lid van der Graaf (ChristenUnie) aan u voor om respectievelijk de minister van Justitie en Veiligheid en de minister van Buitenlandse Zaken te verzoeken een verslag van hun bezoek aan Hongarije en hun bevindingen ten aanzien van de rechtsstatelijke ontwikkelingen aldaar aan de Kamer te sturen, te ontvangen vóór het algemeen overleg rechtsstatelijkheid in de Europese Unie op 14 maart 16:00-19:00.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk vandaag (vrijdag 8 maart) te 16.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een ‘Allen beantwoorden’ op dit e-mailbericht).
 
Zo spoedig mogelijk daarna zal ik u informeren over de uitkomst van deze e-mailprocedure. (*)
 
Met vriendelijke groet,
 
Adjunct-griffier Europese Zaken
Tweede Kamer der Staten-Generaal

*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid. Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Van: Graaf van der, S.
Verzonden: vrijdag 8 maart 2019 7:58
Aan: Commissie EU
Onderwerp: Brieven ministers van J&V en BuZa t.b.v. AO Rechtsstatelijkheid in de EU

 
Voorstel:  
 
Recent heeft de minister van Justitie & Veiligheid een bezoek gebracht aan Hongarije in het licht van de rechtsstatelijke ontwikkelingen aldaar. De minister van Buitenlandse Zaken zal volgende week een bezoek brengen aan Hongarije waarbij ook over de rechtsstaat zal worden gesproken.
Ten behoeve van het algemeen overleg Rechtsstatelijkheid in de Europese Unie (d.d. 14 maart) doe ik hierbij het verzoek om beide bewindspersonen te vragen om een brief aan de Kamer te sturen waarin zij verslag uitbrengen van deze bezoeken en hun bevindingen ten aanzien van de rechtsstatelijke ontwikkelingen delen. Daarbij het verzoek dat de Kamer deze brieven ontvangt vóór het AO zodat we deze kunnen betrekken bij de bespreking tijdens het AO. 
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    [E-MAILPROCEDURE] EUZA - FW: Brieven ministers van J&V en BuZa t.b.v. AO Rechtsstatelijkheid in de EU (svp reageren voor vandaag 16:00)

    Te behandelen:

    Loading data