E-mailprocedure : [e-mailprocedure] - Voorstel tot vaststelling van een brief van de commissie voor Financiën aan het Huis van Afgevaardigden over "accidental Americans" en dubbele belastingheffing

De vergadering is geweest

8 augustus 2018
14:00 uur
Commissie: Financiën
 UITKOMST
 
Van: Commissie Financiën
Verzonden: woensdag 8 augustus 2018 15:31
Aan: GC-Commissie-FIN
Onderwerp: Uitkomst e-mailprocedure - Voorstel tot vaststelling van een brief van de commissie voor Financiën aan het Huis van Afgevaardigden over "accidental Americans" en dubbele belastingheffing

 
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
In de e-mailprocedure hebben de volgende fracties ingestemd met de conceptbrief: VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP,  PvdA, ChristenUnie, 50PLUS en SGP. De overige fracties hebben niet gereageerd. Dat betekent dat het voorstel is aangenomen.
 
Met vriendelijke groet,
Henk van Zuilen
 
-----

Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën

 
 
Geachte leden,
 
In de procedurevergadering van 5 juli jl. heeft de commissie, op voorstel van het lid Lodders (VVD), het besluit genomen een brief te sturen aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om aandacht te vragen voor de situatie van in Nederland wonende personen met Amerikaanse nationaliteit, die op grond van Amerikaanse wetgeving met dubbele belastingheffing worden geconfronteerd. Vele van deze personen hebben feitelijk geen band met de Verenigde Staten; zij worden vaak aangeduid als “accidental Americans”.
 
Uw commissie besloot tijdens genoemde procedurevergadering dat de commissiestaf met mevrouw Lodders een concept-brief zou voorbereiden, welke in de eerste weken van het reces aan de commissie zou worden voorgelegd.
 
Thans kan ik u in overleg met de voorzitter van uw commissie deze brief, bij de opstelling waarvan ook het lid Omtzigt (CDA) betrokken is geweest, via een e-mailprocedure ter vaststelling voorleggen.
Het voorstel is om in te stemmen met de tekst van de bijgevoegde brief en deze (na vertaling in het Engels) te zenden aan het Huis van Afgevaardigden.
 
Ik verzoek u vóór woensdag 8 augustus, 14.00 uur, te laten weten of uw fractie instemt met dit voorstel (graag een Allen beantwoorden op dit emailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Plaatsvervangend griffier / griffier van de vaste commissie voor Financiën