E-mailprocedure : E-mailprocedure: Subsidiariteitsoordeel EU-voorstellen belasting digitale economie

De vergadering is geweest

3 mei 2018
12:00 uur
Commissie: Financiën
Van: Commissie Financiën
Verzonden: donderdag 3 mei 2018 12:05
Aan: GC-Commissie-FIN
Onderwerp: Uitkomst: [E-MAILPROCEDURE] Subsidiariteitsoordeel EU-voorstellen belasting digitale economie
 
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
In de e-mailprocedure hebben de fracties van de PvdD, 50PLUS en SGP laten weten dat zij van mening zijn dat de onderstaande twee voorstellen strijdig zijn met het subsidiariteitsprincipe. De fractie van GroenLinks heeft nogmaals aangegeven dat zij van mening zijn dat de voorstellen niet strijdig zijn met het subsidiariteitsprincipe. In een eerder stadium hadden zeven fracties al hun subsidiariteitsoordeel gegeven. Dat levert de volgende uitkomst op:
  • Fracties die een negatief subsidiariteitsoordeel hebben ingebracht: VVD, PVV, SP, PvdD, 50PLUS en SGP
  • Fracties die een positief subsidiariteitsoordeel hebben ingebracht: CDA, D66, GroenLinks, PvdA
 
De overige fracties hebben niet gereageerd.
Dat betekent dat er in de Kamer een meerderheid is voor een negatief oordeel inzake subsidiariteit.
De conceptbrief met een negatief subsidiariteitsoordeel (zie bijlage) zal worden aangevuld met de later ontvangen reacties en plenair in stemming worden gebracht in de week van 14 mei 2018.
 
 
Met vriendelijke groet,
Jeroen Freriks
Adjunct-griffier commissie Financiën
Griffie commissies Sociaal en Financieel
Tweede Kamer der Staten-Generaal

Van: Commissie Financiën
Verzonden: donderdag 26 april 2018 17:43
Aan: GC-Commissie-FIN
Onderwerp: [E-MAILPROCEDURE] Subsidiariteitsoordeel EU-voorstellen belasting digitale economie
 
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Tijdens de procedurevergadering van de commissie Financiën zojuist is besloten om per email te besluiten of uw commissie vindt dat onderstaande twee voorstellen van de Europese Commissie in overeenstemming zijn met het subsidiariteitsprincipe:
  • Richtlijn vennootschapsbelasting significante digitale aanwezigheid COM(2018) 147;
  • Richtlijn gemeenschappelijk systeem voor belasting digitale diensten COM(2018) 148;
 
Indien u vindt dat de voorstellen strijdig zijn met het subsidiariteitsprincipe stemt u daarmee ook in met het plenair in stemming brengen van bijgevoegde brief aan de Europese Commissie. In die brief wordt het (dan) negatieve subsidiariteitsoordeel van de Kamer met redenen omkleed. Meer informatie vindt u in de stafnotitie die voor de procedurevergadering was geagendeerd, en waarin het subsidiariteitsoordeel van zeven fracties al is opgenomen. Tijdens de procedurevergadering is besloten om via deze e-mailprocedure de fracties die nog niet gereageerd hebben nogmaals in staat te stellen hun subsidiariteitsoordeel (wel/niet strijdig) te geven.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk op donderdag 3 mei 2018 12.00 uur te laten weten of u wel/niet vindt dat de EU-voorstellen strijdig zijn met subsidiariteit en dat de bijgevoegde brief met negatief subsidiariteitsoordeel plenair in stemming moet worden gebracht (graag een Allen beantwoorden op dit emailbericht).
 
Als een meerderheid van de commissie die overeenkomt met een plenaire meerderheid van de Kamer van mening is dat het subsidiariteitsprincipe wordt geschonden zal bijgevoegde brief worden geagendeerd voor de plenaire stemmingen van 15 mei 2018.
 
Spoedig na het verlopen van de deadline van deze procedure zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.
 
Met vriendelijke groet,
 
Herman Beun

Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.