Vergadering : Eerste bijeenkomst Begeleidingscommissie Staatscommissie Parlementair Stelsel

De vergadering is geweest

28 november 2017
16:30 - 17:30 uur
Locatie: Aletta Jacobszaal
Commissie: Begeleidingscommissie Staatscommissie Parlementair stelsel

Bijlage

Deelnemers

  • C.G. van der Staaij (SGP)
  • A.A.G.M. van Raak (SP)
  • N. Özütok (GroenLinks)

Agendapunten

  1. 1

    Agenda

    1. Opening en vaststelling agenda
     
    Toelichting: De heer Van der Staaij, het lid met de grootste anciënniteit (op 28 november 7134 dagen), zal de vergadering openen.
     
    2. Kennismaking
     
    Toelichting: omdat de begeleidingsgroep uit Eerste en Tweede Kamerleden bestaat, kent mogelijk nog niet iedereen elkaar. Vandaar een korte voorstelronde.
     
    3. Leiding van de vergadering
     
    4. Invulling taak begeleidingsgroep
     
    Toelichting: in de motie-Duthler van 19 januari 2016 (34000, Q) wordt uitgesproken "dat een Staatscommissie kan worden begeleid door een uit beide Kamers samengestelde begeleidingsgroep, onder waarborging van de onafhankelijkheid van de Staatscommissie". In artikel 5 van het Instellingsbesluit staatscommissie parlementair stelsel is geregeld dat de staatscommissie periodiek inlichtingen verschaft aan een door beide Kamers in te stellen begeleidingsgroep. De begeleidingsgroep heeft echter geen precieze taakomschrijving meegekregen. Daarover kan de begeleidingsgroep onder dit agendapunt brainstormen, desgewenst in samenhang met het volgende agendapunt.
     
    5. Bespreking werkwijze en vergaderfrequentie
     
    Toelichting: de begeleidingsgroep kan onder dit agendapunt overleggen over de wijze waarop zij onderling en met de staatscommissie wenst te vergaderen. Wenst zij bijvoorbeeld ieder contact met de staatscommissie te laten voorafgaan door een voorbereidende vergadering van de begeleidingsgroep? Wenst de begeleidingsgroep in de contacten met de staatscommissie één standpunt van de groep uit te dragen of alle leden voor zichzelf en vanuit meerdere invalshoeken te laten spreken? Aan hoeveel onderlinge vergaderingen en vergaderingen met de staatscommissie denkt de begeleidingsgroep?
     
    6. Mogelijke contactmomenten met de staatscommissie
     
    Toelichting: bijgevoegd is de onlangs door de staatscommissie gepubliceerde Probleemverkenning. Deze zou onderwerp van gesprek kunnen zijn bij de eerste ontmoeting met de staatscommissie. Inmiddels is ambtelijk gesondeerd wanneer de staatscommissie beschikbaar zou zijn voor een gesprek met de begeleidingsgroep. Het secretariaat van de staatscommissie zal binnenkort een aantal datumvoorstellen doen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat op korte termijn een gesprek met de voltallige staatscommissie vrijwel onmogelijk is. Een gesprek met de voorzitter of met een delegatie uit de staatscommissie is volgens het secretariaat echter goed te organiseren.
     
    7. Rondvraag.