E-mailprocedure : Verzoek ontvangst 2 nov bijzondere procedure mw Foley en hr Willems inzake geweld tegen journalisten

De vergadering is geweest

30 oktober 2017
12:00 uur
Van: Toor van T.
Verzonden: vrijdag 27 oktober 2017 14:55
Aan: GC-Commissie-buza
Onderwerp: EMAILPROCEDURE: verzoek tot ontvangst in bijzondere procedure door cie. BuZa op 2 november
Urgentie: Hoog
 
Aan de leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
 
Geachte leden,
Hierbij leg ik u onderstaand voorstel voor van de leden Sjoerdsma en Paternotte voor een ontvangst in bijzondere procedure op donderdag 2 november a.s. in de ochtend. Graag ontvang ik, uiterlijk maandag a.s. vóór 12.00 uur,  uw reactie of u instemt met deze ontvangst namens de commissie en zo ja, of u voornemens bent aan dit gesprek deel te nemen.
 
Theo van Toor
Griffier
vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Tweede Kamer der Staten-Generaal





Van: Gaans van M.
Verzonden: donderdag 26 oktober 2017 15:07
Aan: Commissie BUZA
Onderwerp: Bijzondere procedure 2 november
 
Geachte griffie,
 
Graag zou ik u namens de leden Sjoerdsma en Paternotte (D66) willen verzoeken om in bijzondere procedure de ontvangst van Diane Foley en Leon Willems te organiseren in de ochtend van 2 november, de dag die in 2012 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is uitgeroepen tot ‘International Day to End Impunity for Crimes against Journalists’.
 
Tijdens een bijzondere procedure van ca. 1 uur voor de leden van de vaste commissie voor buitenlandse zaken en de woordvoerders media/journalistiek kan Diane Foley, de moeder van de door IS geëxecuteerde Amerikaanse journalist James Foley, toelichten wat het belang is van het werk van journalisten zoals haar zoon en de onacceptabele gevaren die hierbij komen kijken. Een belangrijk onderwerp vanwege de diversiteit en schaal van de huidige dreigingen voor journalisten wereldwijd. Journalisten zijn doelwit van intimidatie, opsluiting, inbeslagname van apparatuur en zelfs moord, om te verhinderen dat ze onafhankelijk onderzoek en verslag kunnen doen en als zodanig als waakhond kunnen fungeren. Volgens de cijfers van UNESCO komt elke vijf dagen een journalist om het leven tijdens de uitvoering van zijn of haar werk.
 
Directeur van Free Press Unlimited, Leon Willems, zou kunnen aanvullen door uit te weiden over het probleem dat de straffeloosheid voor het geweld tegen journalisten vormt voor de maatschappij als geheel. Wanneer journalisten uit angst voor geweld niet langer de verhalen vertellen over de ontwikkelingen in hun land of misstanden blootleggen, hebben mensen niet langer toegang tot betrouwbare en relevante informatie om geïnformeerde keuzes te maken.
 
Deze ontvangst in bijzondere procedure biedt de gelegenheid aan Kamerleden om kennis op te doen van dit onderwerp en biedt mevrouw Foley en de heer Willems een podium om meer aandacht te vragen voor het onderwerp. 2 november is hiervoor de uitgelezen dag gezien er internationaal aandacht wordt gevraagd voor dit onderwerp en mevrouw Foley en de heer Willems reeds in Nederland zijn voor een evenement dat ’s middags plaatsvindt in het Vredespaleis.
 
Met vriendelijke groet,
 
Namens Sjoerd Sjoerdsma en Jan Paternotte,
 
Maarten van Gaans
 
Beleidsmedewerker D66 Tweede Kamerfractie
Economische Zaken | Marktordening en mededinging | Media | Toerisme | Spoor | Openbaar Vervoer| Wegen/mobiliteit | Dierenwelzijn
 
 
 

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek ontvangst bijzondere procedure mw Foley en hr Willems inzake geweld tegen journalisten


     
     

    Te behandelen:

    Loading data