E-mailprocedure : E-mailprocedure verzoek rondetafelgesprek ambitietraject Bestuurlijk Ketenberaad

De vergadering is geweest

7 juli 2017
10:00 uur
Commissie: Veiligheid en Justitie
Van: Commissie V&J
Verzonden: vrijdag 7 juli 2017 11:08
Aan: GC-Commissie-V&J
Onderwerp: V&J: UITKOMST e-mailprocedure verzoek rondetafelgesprek ambitietraject Bestuurlijk Ketenberaad en INVENTARISATIE genodigden rondetafelgesprek
Urgentie: Hoog

 
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie,
 
Gelet op de ontvangen reacties kan ik u meedelen dat het verzoek wordt gesteund door een meerderheid.
 
Ik verzoek u suggesties voor uit te nodigen personen/organisaties (inclusief contactgegevens) uiterlijk donderdag 13 juli a.s. om 10.00 uur kenbaar te maken via cie.vj@tweedekamer.nl.
 
Met vriendelijke groet,
 
mw. mr. A.E.A.J. (Brechje) Hessing-Puts ML
plv. griffier
griffier vaste commissie voor Veiligheid en Justitie
Tweede Kamer der Staten-Generaal


Van: Commissie V&J
Verzonden: donderdag 6 juli 2017 9:51
Aan: GC-Commissie-V&J
Onderwerp: V&J: e-mailprocedure verzoek rondetafelgesprek ambitietraject Bestuurlijk Ketenberaad
 
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie,
 
Hieronder treft u aan een verzoek van het lid Van Dam (CDA-fractie) tot het organiseren van een rondetafelgesprek over het ambitietraject Bestuurlijk Ketenberaad.
 
Ik verzoek u uiterlijk morgen, vrijdag 7 juli om 10.00 uur, kenbaar te maken of u al dan niet met dit verzoek kunt instemmen.
 
Indien het verzoek wordt gesteund door een meerderheid zal worden geïnventariseerd welke personen/organisaties de commissie voor het rondetafelgesprek wenst uit te nodigen. Vervolgens zal een opzet voor het rondetafelgesprek tijdens de eerste procedurevergadering na het zomerreces ter goedkeuring aan de commissie worden voorgelegd.
 
Met vriendelijke groet, 
mw. mr. A.E.A.J. (Brechje) Hessing-Puts ML
plv. griffier

Van: Dam, van C.
Verzonden: woensdag 5 juli 2017 18:42
Aan: Hessing-Puts Brechje
Onderwerp: Opgevraagde documenten (2017D19272) - Prestaties en ontwikkelingen strafrechtketen
 
Geachte griffier,
 
Zoals vandaag tijdens de procedure-vergadering V&J besproken licht ik graag mijn voorstel toe om naar aanleiding van bijgaande brief en rapport een ronde tafel gesprek te voeren. Ik beperk mijn voorstel tot het ambitietraject van het Bestuurlijk Ketenberaad (BKB) en laat de factsheet Strafrechtketenmonitor 2016 en Doorlooptijden jeugdstrafrecht als specifiek thema buiten beschouwing. Uiteraard kunnen die issues tijdens het gesprek zijdelings aan de orde komen, maar het is niet het hoofdthema.
 
In het BKB strafrechtketen zitten alle eind-verantwoordelijken van organisaties in de strafrechtketen (van Nationale Politie tot en met Raad voor de Rechtspraak) met elkaar aan tafel, onder voorzitterschap van een onafhankelijk voorzitter (mw. Ank Bijleveld, CvdK Overijssel). Het BKB is de opvolger van het in 2016 gestopte programma Versterking Prestaties Strafrechtketen (VPS). Onder VPS zijn belangwekkende veranderingen in de strafrechtketen tot stand gekomen, zoals bijvoorbeeld de ZSM-aanpak. In het Bestuurlijk Ketenberaad worden belangrijke beslissingen genomen over logistieke en randvoorwaardelijke issues in de strafrechtketen, zoals doorlooptijden, aantallen (straf)zaken, ICT en financiering.
 
In de brief van de minister dd. 28 juni en in het rapport ‘Op weg naar … een maatschappelijke ambitie van de strafrechtketen’ wordt een viertal lijnen benoemd die richtinggevend zijn voor inrichting van de strafrechtketen, de komende jaren. De minister schrijft hierover:
Deze vier lijnen vormen de basis voor de nog vast te stellen ambities, doelstellingen en prioriteiten van de strafrechtketen. (…) Voor wat betreft de lijn informatievoorziening werkt het BKB al aan concrete voorstellen voor verdergaande digitalisering (waaronder bijvoorbeeld de digitale dienstverlening aan burgers) en op welke wijze dit het best in ketenverband kan worden gerealiseerd.
 
Mijn eigen inschatting (en ervaring) is dat de geformuleerde lijnen in hoge mate bepalend zullen zijn bij keuzes die de komende jaren gemaakt worden ten aanzien van de strafrechtketen (voorwaar geen rustig bezit). Het lijkt mij belangrijk dat wij als commissie V&J doorgronden wat exact bedoeld wordt met deze lijnen, welke beelden men daarbij heeft. Om die reden verzoek ik om een ronde tafel gesprek met de eind-verantwoordelijken van de organisaties die verenigd zijn in het BKB strafrechtketen, september of oktober. In ieder geval denk ik daarbij aan de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak, mogelijk aangevuld met de voorzitter van het BKB.
 
Voor nadere toelichting gaarne bereid,
 
Chris van Dam
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek rondetafelgesprek ambitietraject Bestuurlijk Ketenberaad

    Te behandelen:

    Loading data