E-mailprocedure : E-mailprocedure behandelvoorbehoud interoperabiliteitsvoorstellen

De vergadering is geweest

5 juli 2017
20:00 uur
Commissie: Veiligheid en Justitie
Van: Commissie V&J
Verzonden: woensdag 5 juli 2017 20:00
Aan: GC-Commissie-V&J
Onderwerp: V&J: UITKOMST e-mailprocedure behandelvoorhoud interoperabiliteitsvoorstellen

 
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie,
 
Gelet op de ontvangen reacties kan ik u meedelen dat het voorstel wordt gesteund door een meerderheid.
 
Met vriendelijke groet,
 
mw. mr. A.E.A.J. (Brechje) Hessing-Puts ML
plv. griffier
griffier vaste commissie voor Veiligheid en Justitie
Tweede Kamer der Staten-Generaal

Van: Commissie V&J
Verzonden: woensdag 5 juli 2017 17:13
Aan: GC-Commissie-V&J
Onderwerp: V&J: SPOED e-mailprocedure behandelvoorhoud interoperabiliteitsvoorstellen
Urgentie: Hoog
 
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie,
 
Tijdens de procedurevergadering heeft u besloten om via een e-mailprocedure te besluiten over de behandeling van de volgende twee EU-voorstellen:
 
Verordening Europees Strafregister voor derdelandersProposal for a REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL establishing a centralised system for the identification of Member States holding conviction information on third country nationals and stateless persons (TCN) to supplement and support the European Criminal Records Information System (ECRIS-TCN system) and amending Regulation (EU) No 1077/2011344
Verordening uitbreiding mandaat eu-LISA (agentschap voor JBZ-informatie-systemen)Proposal for a REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on the European Agency for the operational management of large-scale IT systems in the area of freedom, security and justice, and amending Regulation (EC) 1987/2006 and Council Decision 2007/533/JHA and repealing Regulation (EU) 1077/2011352
 
Zie ook deze toelichting van de Europese Commissie op beide voorstellen.
 
Gelet op de discussie in de procedurevergadering, wordt u verzocht uiterlijk hedenavond om 20.00 uur kenbaar te maken of u al dan niet kunt instemmen met het plaatsen van een behandelvoorbehoud, gevolgd door een schriftelijk overleg in het zomerreces.
 
Indien dit voorstel wordt gesteund door een meerderheid wordt de procedure als volgt doorlopen:
  • Donderdag 6 juli 2017: plenaire stemming over de brief van de commissie Veiligheid en Justitie inzake het plaatsen van het behandelvoorbehoud.
  • Uiterlijk donderdag 3 augustus 2017: schriftelijke inbreng voor het overleg inzake de voorstellen waarbij fracties het politieke belang kunnen bespreken met de minister en hem voorstellen voor informatie-afspraken kunnen doen. Ten behoeve van dit schriftelijk overleg ontvangt u dan nog een stafnotitie.
  • Indien de minister akkoord gaat met de voorgestelde informatie-afspraken, worden deze in een brief vastgelegd, waarover na het reces zal worden gestemd.
    • Indien een of meer leden vervolgoverleg wil naar aanleiding van de reactie van de minister, kan het schriftelijk overleg worden voortgezet in de commissie of een VSO aangevraagd worden, dat zal worden ingepland na het reces.
       
      Indien dit voorstel niet wordt gesteund door een meerderheid zal de commissie zoals gebruikelijk een behandelbesluit nemen na ontvangst van het BNC-fiche. Daartoe kunt u besluiten tot het voeren van een apart schriftelijk overleg of het BNC-fiche agenderen voor het algemeen overleg op 13 september 2017 over de JBZ-raad.
       
       
      Toelichting behandelvoorbehoud
      De Kamer kan op grond van de Goedkeuringswet Verdrag van Lissabon een behandelvoorbehoud plaatsen indien zij een EU-voorstel van bijzonder politiek belang acht en daar op bijzondere wijze over wil worden geïnformeerd. De regering is verplicht om een parlementair voorbehoud te plaatsen in Brussel en zal verzocht worden geen onomkeerbare stappen te zetten in het onderhandelingsproces, totdat met de Kamer over de voorstellen is overlegd.
       
      De wettelijk te volgen procedure van het behandelvoorbehoud is als volgt:
  • Op voordracht van de commissie besluit de Kamer tot het plaatsen van een behandelvoorbehoud binnen twee maanden na publicatie van het voorstel;
  • Binnen vier weken na plaatsing dient een overleg plaats te vinden met de regering over het bijzondere politieke belang, waarbij ook afspraken worden gemaakt over informatievoorziening aan de Kamer over het verloop van de onderhandelingen;
  • Na afloop van dit overleg worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een brief aan de minister waarover plenair wordt gestemd. Voor deze laatste stap geldt geen wettelijke termijn.
     
    Toelichting apart schriftelijk overleg over BNC-fiche
    Een apart schriftelijk overleg over een BNC-fiche is, zoals bij elke andere kabinetsbrief, niet gebonden aan termijnen.
    Het BNC-fiche bevat een korte analyse van de inhoud van een nieuw EU-voorstel, de kabinetsappreciatie, de Nederlandse onderhandelingsinzet en het Europese krachtenveld. BNC-fiches worden uiterlijk zes weken na verschijning van een EU-voorstel aan de Kamer toegezonden, waarbij met de regering is afgesproken dat maximaal een extra week kan worden gerekend om op de Nederlandse vertaling te wachten.
     
    Van deze twee voorstellen worden de fiches uiterlijk 17 augustus 2017 verwacht. Indien een meerderheid van de commissie kiest voor het voeren van een apart schriftelijk overleg, wordt u voorgesteld om, gelet op de recesperiode, de inbrengdatum vast te stellen op donderdag 7 september 2017.
     
    Toelichting algemeen overleg JBZ-raad
    Een AO kan gebruikt worden om de inhoud van het voorstel met de minister te bespreken. Daarnaast kunnen ook afspraken over de informatievoorziening worden gemaakt. Deze afspraken kunnen desgewenst in een brief van de commissie aan de minister worden vastgelegd.
     
     
    Met vriendelijke groet,
     
    mw. mr. A.E.A.J. (Brechje) Hessing-Puts ML
    plv. griffier
    griffier vaste commissie voor Veiligheid en Justitie

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Behandelvoorhoud interoperabiliteitsvoorstellen

    Te behandelen:

    Loading data