E-mailprocedure : Inventarisatie vragen voor brief aan ministers BZK en V&J over heet manipuleren van verkiezingen door hacks en nepnieuws en verzoek tot beantwoording in 2016

De vergadering is geweest

22 december 2016
16:00 uur
Van: Leeden van der Mark
Verzonden: dinsdag 20 december 2016 18:04
Aan: GC-Commissie-BiZa
CC: GC-Commissie-V&J
Onderwerp: Emailprocedure: Inventarisatie vragen voor brief aan ministers BZK en V&J over het manipuleren van verkiezingen door hacks en nepnieuws en verzoek tot beantwoording in 2016
Urgentie: Hoog
 
Geachte leden van de commissie Binnenlandse Zaken,
 
Tijdens de regeling van werkzaamheden van hedenmiddag is besloten om, naast de reeds tijdens die regeling van werkzaamheden gestelde vragen, ook te inventariseren welke vragen de leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken nog meer hebben over het manipuleren van verkiezingen door hacks en nepnieuws. Na ontvangst van de reactie van de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Veiligheid en Justitie zal worden bezien of een plenair debat noodzakelijk is.
 
Het lid Verhoeven wil de volgende vragen opnemen in de brief:  
  1. Wat voor bedreigingen ziet het kabinet voor de organisatie van en het verloop van de komende Tweede Kamer verkiezingen door mogelijke manipulatie van de verkiezingen door middel van hacks of nepnieuws door buitenlandse mogenheden of andere kwaadwillenden?
  2. Welke stappen onderneemt het kabinet om politieke partijen en politici te behoeden voor hacks door buitenlandse mogendheden of andere organisaties die de verkiezingen willen manipuleren?
  3. Welke stappen onderneemt het kabinet om manipulatie van de verkiezingen door middel van gehackte peilingen en nepnieuws te voorkomen?
  4. Is het kabinet bereid samen met de Tweede Kamer organisatie de veiligheid van het ICT- en mailsysteem van de Tweede Kamer te beoordelen op het gebied van cyberveiligheid?
  5. Is het kabinet zich bewust van concrete pogingen in het recente verleden om via hacks verkiezingen in Nederland te manipuleren?
 
U kunt uw aanvullende schriftelijke vragen tot uiterlijk donderdag 22 december a.s. te 16.00 uur kenbaar maken aan de commissiestaf (middels een reply op dit emailbericht).
 
Het lid Verhoeven stelt voor het kabinet te vragen de schriftelijke beantwoording nog in 2016 naar de Kamer te sturen.
Ik verzoek u mij uiterlijk donderdag 22 december 2016 te 16.00 uur te laten weten of u met dit voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit emailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen*.
 
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
   4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure  een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
 
Met vriendelijke groet,
drs. M.J. (Mark) van der Leeden
Griffier
Vaste commissie voor Binnenlandse Zaken, algemene commissie voor Wonen en Rijksdienst, commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten en Bouwbegeleidingscommissie
Tweede Kamer der Staten-Generaal
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Inventarisatie vragen voor brief aan ministers BZK en V&J over het manipuleren van verkiezingen door hacks en nepnieuws en verzoek tot beantwoording in 2016

    Te behandelen:

    Loading data