E-mailprocedure : Technische briefing ACM HSL-marktverkenning 22 juni 10.00-11.30 uur

De vergadering is geweest

15 juni 2016
16:00 uur
Commissie: Infrastructuur en Milieu
Geachte leden en plaatsvervangend leden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu,
  
Het lid Van Helvert (CDA) heeft vanochtend tijdens de procedurevergadering voorgesteld de ACM een technische briefing te laten verzorgen over het vervoer over de HSL-Zuid (zie de toelichting onderaan deze mail). Deze technische briefing zou kunnen plaatsvinden op woensdag 22 juni van 10.00 tot 11.30 uur.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk vandaag te 16.00 uur te laten weten:
  • of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Het voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.*
  • of u zult deelnemen aan deze technische briefing. De briefing gaat door indien zich conform de ‘4+30-pilot’ ten minste vier leden aanmelden voor deelname die samen minimaal 30 zetels vertegenwoordigen.**
 
Spoedig na het aflopen van de reactietermijn zal ik u informeren over de uitkomst van deze e-mailprocedure.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Miguel Israel
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure  een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
**Toelichting
Het was de bedoeling deelname aan deze briefing ter plekke te inventariseren. Omdat de datum en het tijdstip van de briefing op het moment van uitdoen van de agenda voor de procedurevergadering nog niet bekend waren, was het echter niet voor alle fracties mogelijk deelname op 22 juni 10.00-11.30 uur te bevestigen. Aanmelding is niet vrijblijvend. Indien u zich later afmeldt, dient u voor vervanging te zorgen.
 
Rondvraag
 

 Voorstel van het lid Van Helvert (CDA) om de ACM te verzoeken een technische briefing te verzorgen over het vervoer over de HSL-Zuid




2016Z11595 - Rondvraagpunt procedurevergadering d.d. 09-06-2016
Tweede Kamerlid, M.J.F. van Helvert (CDA) - Voorstel ACM-briefing inzake marktverkenning vervoer HSL-Zuid
 
Besluit: Agenderen voor een e-mailprocedure.
Noot:
  • Het lid Van Helvert wenst de ACM een technische briefing te laten verzorgen over de manier waarop het kabinet wenst om te gaan met het vervoer over de HSL-Zuid vanuit het perspectief van de Mededingingswet.
  • Dit naar aanleiding van het rondetafelgesprek Treinverbinding met België d.d. 2 juni 2016 en de kabinetsreactie (33678, nr. 16) op het rapport van de enquêtecommissie Fyra waarin onder meer staat: “Het kabinet laat een marktverkenning uitvoeren om na te gaan of andere vervoerders in Europa betere prestaties op de HSL-Zuid kunnen realiseren dan NS. Als uit de marktverkenning volgt dat het aanbod verder verbeterd kan worden en dit tegemoet komt aan een marktvraag vanuit de reiziger, dan zal NS daar aan moeten voldoen. Dit najaar maakt het kabinet nieuwe afspraken met NS over de implementatie van het nieuwe aanbod en de daarbij behorende prestaties. Als NS de afspraken niet nakomt en een andere vervoerder de afgesproken prestatie wel kan leveren, zal de concessieverlener met NS afspreken dat NS de diensten van deze derde partij inzet.”
  • Indien de commissie instemt met het voorstel, wordt de ACM via de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de minister van Economische Zaken verzocht deze briefing te verzorgen.
  • De briefing gaat door indien zich conform de ‘4+30-pilot’ ten minste vier leden aanmelden voor deelname die samen minimaal 30 zetels vertegenwoordigen.

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel ACM-briefing inzake marktverkenning vervoer HSL-Zuid

    Te behandelen:

    Loading data