E-mailprocedure : Verzoek om brief over voortgang aanbevelingen commissie Gunning ten behoeve van het algemeen overleg over kinderopvang op 9 maart 2016

De vergadering is geweest

19 februari 2016
14:00 uur
Uitkoms e-mailprocedure:

Van:
Commissie SZW
Verzonden: vrijdag 19 februari 2016 14:52
Aan: GC-Commissie-SZW
Onderwerp: Uitkomst e-mailprocedure - verzoek lid Siderius om brief over voortgang aanbevelingen commissie Gunning ten behoeve van het algemeen overleg kinderopvang op 9 maart 2016
 
Geachte (plv.) leden van de commissie SZW,
 
In de email-procedure hebben de volgende fracties met het voorstel van het lid Siderius (SP) ingestemd: D66 en GroenLinks. De PvdA-fractie oppert om een voortgangsbrief over alle aanbevelingen van de commissie Gunning te vragen. Van de overige fracties is geen reactie ontvangen.
Dit betekent dat het verzoek niet wordt gehonoreerd.
 
Met vriendelijke groet,
Marc Esmeijer
Adjunct-griffier commissie SZW

----------------------------------

Van:
Commissie SZW
Verzonden: donderdag 18 februari 2016 17:18
Aan: GC-Commissie-SZW
Onderwerp: E-mailprocedure - verzoek lid Siderius om brief over voortgang aanbevelingen commissie Gunning ten behoeve van het algemeen overleg kinderopvang op 9 maart 2016
 
Geachte (plv.) leden van de commissie SZW,
 
Zie onderstaand voorstel van het lid Siderius om een brief te vragen aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een aantal specifieke  vragen over de voortgang aanbevelingen commissie Gunning ten behoeve van het algemeen overleg over kinderopvang op 9 maart 2016. Graag verneem ik uiterlijk vrijdag  19 februari om 14.00 uur  of u met het verzoek van het lid Siderius kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen*.
 
Met vriendelijke groet,
Harmanda Post
Plaatsvervangend griffier
Griffier van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
   4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
 
Dit betekent dat in een e-mailprocedure  een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
  
Van: Siderius T.E.
Verzonden: donderdag 18 februari 2016 16:16
Aan: Commissie SZW
CC: duijl@sp.nl; Tjitske Siderius (tsiderius@sp.nl)
Onderwerp: verzoek PV SZW
 
Beste griffier,
 
Graag wil ik het volgende verzoek via een emailprocedure aan de leden van de commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voorleggen:
 
Bijna 5 jaar geleden presenteerde de commissie Gunning, naar aanleiding van de  Amsterdamse zedenzaak, haar eindrapport. Daarin heeft zij 78 concrete aanbevelingen gedaan, waarvan 13 aanbevelingen aan het ministerie van SZW. De toenmalige minister SZW heeft aangegeven deze te omarmen. De SP zou graag vóór het AO Kinderopvang van 9 maart aanstaande een brief met de voortgang van de volgende 3 aanbevelingen willen ontvangen:
 
1. Geef het governancesysteem een plek in de regelgeving, overweeg verplichting openbaar jaarverslag en stel een raad van toezicht verplicht. (volgnummer 685)
Waarbij specifiek wordt ingegaan op de volgende vragen:
  • Wat is de voortgang van de invoering van het governancesysteem?
  • Hoe verloopt de implementatie van dit systeem bij organisaties die een subsidierelatie met de overheid hebben?
 
2. Maak toetsen klachtverslag onderdeel van toetsingskader (volgnummer 695)
Waarbij specifiek wordt ingegaan op de volgende vraag:
  • Hoe vaak hebben GGD-inspecteurs kennis genomen van het behandeling van klachten bij het afnemen inspecties?
 
3. Schroef kwaliteit op zodat ouders alleen nog kunnen kiezen uit goede en zeer goede kinderdagverblijven. Publiceer gegevens kwaliteit van kinderdagverblijven niet-anoniem en landelijk. Stel strengere eisen aan startende kinderdagverblijven. Overweeg minimum van 3 groepen (bij geringe bevolkingsdichtheid) of sluit aan bij bijvoorbeeld scholen. (volgnummer 717)
Waarbij specifiek wordt ingegaan op de volgende vragen:
  • Welke definitie hanteert het ministerie voor het begrip kwaliteit
  • Welk percentage van de kinderdagverblijven voldoet inmiddels aan het predicaat “goed”, welk percentage aan “zeer goed” en wat is het percentage dat deze kwalificatie nog niet haalt?
  • Wat is de voortgang van het landelijk openbaarmakingsregime?
Vriendelijke groet,
Tjitske Siderius
SP Tweede Kamerlid
Woordvoerder Onderwijs & Kinderopvang
 
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek om brief over voortgang aanbevelingen commissie Gunning ten behoeve van het algemeen overleg over kinderopvang op 9 maart 2016

    Te behandelen:

    Loading data