E-mailprocedure : [SPOED EMAILPROCEDURE] Voorstel van het lid Lodders (VVD) om vóór aanvang van de Extra Landbouwraad van a.s. maandag een brief van de staatssecretaris van EZ te ontvangen met een reactie op het bericht dat de Franse regering 3 miljard euro steun, bovenop de reeds toegezegde 600 miljoen euro, aan de Franse varkenshouders heeft toegezegd, waarin de staatssecretaris ook ingaat op de hieronder genoemde specifieke vragen

De vergadering is geweest

4 september 2015
15:30 uur
Geachte leden van de vaste commissie voor Economische Zaken,
 
Hierbij informeer ik u over onderstaand voorstel van het lid Lodders (VVD) om vóór aanvang van de Extra Landbouwraad van a.s. maandag een brief van de staatssecretaris van EZ te ontvangen met een reactie op het bericht dat de Franse regering 3 miljard euro steun, bovenop de reeds toegezegde 600 miljoen euro, aan de Franse varkenshouders heeft toegezegd, waarin de staatssecretaris ook ingaat op de hieronder genoemde specifieke vragen.
 
Ik verzoek u mij om per ommegaande, doch uiterlijk vandaag (vrijdag 4 september) te 15.30 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit emailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
  
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
   4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
 
Dit betekent dat in een e-mailprocedure  een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 

Beste griffie EZ,
 
Namens Helma Lodders zou ik via een spoed e-mailprocedure een reactie aan de staatssecretaris van Economische Zaken willen vragen op het bericht dat de Franse regering 3 miljard euro steun, bovenop de reeds toegezegde 600 miljoen euro, aan de Franse varkenshouders heeft toegezegd. Waarbij de suggestie wordt gewekt dat er ook EU gelden mee gemoeid zijn. En of de staatssecretaris specifiek in kan gaan op de volgende vragen:
- Kan de staatssecretaris een nadere toelichting geven op de Franse afspraken?
- Kan de staatssecretaris een overzicht geven waar de 3 miljard aan steun uit betaald gaat worden? Hoe is de verdeling tussen Frans en Europees geld?
- In de berichtgeving wordt gesuggereerd dat het geld zal worden gebruikt voor onder de meer de tegemoetkoming in arbeidskosten. Kan de staatssecretaris aangeven, wanneer geld uit de Europese Unie wordt gebruikt voor deze plannen, waar het specifiek wordt ingezet? Wordt het ook ingezet voor de tegemoetkoming in onder meer de arbeidskosten?
- Wanneer geld uit de Europese Unie wordt gebruikt voor deze plannen, uit welk potje is het geld dan afkomstig?
- Wat is de reactie van de staatssecretaris op de inzet van EU gelden voor de Franse plannen?  Wat is de reactie van de staatssecretaris ook in het licht van een gelijk speelveld, marktverstorende effecten van de Franse plannen en de gevolgen voor de Nederlandse varkenssector?
- Wat zal de inzet van de staatssecretaris namens Nederland zijn richting de Fransen op dit plan voor een miljarden steun?
 
Gezien het feit dat de extra LV-raad aanstaande maandag al plaatsvindt, zouden we graag voor aanvang van deze raad de beantwoording zien. Graag een eerste reactie op bovenstaande vragen, een specifiek overzicht van de Franse plannen mag eventueel ook later worden aangevuld, indien noodzakelijk.
 

 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel van het lid Lodders (VVD) om vóór aanvang van de Extra Landbouwraad van a.s. maandag een brief van de staatssecretaris van EZ te ontvangen met een reactie op het bericht dat de Franse regering 3 miljard euro steun, bovenop de reeds toegezegde 600 miljoen euro, aan de Franse varkenshouders heeft toegezegd, waarin de staatssecretaris ook ingaat op de hieronder genoemde specifieke vragen

    Te behandelen:

    Loading data