E-mailprocedure : Verzoek van het lid Voortman (GroenLinks) om een reactie van de staatssecretarissen VWS en van VenJ op onderstaande berichtgeving “Kabinet komt met tussentijdse regeling jeugdzorg zonder goedkeuring Tweede Kamer”

De vergadering is geweest

16 juli 2015
15:00 uur
Aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
 
Geachte commissieleden,
 
Het lid Voortman (GroenLinks) verzoekt om een reactie  van de staatssecretarissen VWS  en van VenJ op onderstaande berichtgeving “Kabinet komt met tussentijdse regeling jeugdzorg zonder goedkeuring Tweede Kamer” (zie onderstaande email)
 
Ik verzoek u mij uiterlijk donderdag 16 juli te 15.00 uur te laten weten of u met het verzoek kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit emailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen*.
 
Met vriendelijke groet,
 
Erwin Sjerp
Adjunct-griffier commissie VWS
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
   4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure  een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
Van: Steenhoven van der G.
Verzonden: woensdag 15 juli 2015 14:08
Aan: Commissie VWS
CC: Dolfing M.; Voortman L.
Onderwerp: Verzoek mbt conceptbesluit
 
Geachte griffier,
 
Naar aanleiding van dit bericht zou Linda Voortman graag twee verzoeken doen via de commissie:
 
 
  1. De regering te verzoeken de in het artikel genoemde AMvB bij de Tweede Kamer voor te hangen
  2. Een brief van de staatssecretaris van VWS en de staatssecretaris van V&J, waarin de staatssecretarissen ingaan op het punt dat voor een dergelijk ingrijpen in het privacy-grondrecht een Wetswijziging nodig is in plaats van een AMvB. Ook hoort zij in deze brief graag hoe de staatssecretarissen menen te verdedigen dat met deze AMvB niet wordt getreden in het medisch beroepsgeheim, en waarom zij kiezen voor een AMvB met terugwerkende kracht, terwijl dit juridisch gezien uiterst onwenselijk is.
 
Kunt u dit verzoek voorleggen aan de commissie?
 
Alvast hartelijk dank!
 
Met vriendelijke groet,
 
Giel van der Steenhoven
Beleidsmedewerker
Binnenlandse Zaken | Asiel en Immigratie | Jeugdzorg | Medische Ethiek | Wonen en Rijksdienst
GROENLINKS Tweede Kamerfractie
 
E:   g.vdsteenhoven@tweedekamer.nl
T:   070 - 318 3677 / 06 - 25013415
A:   Postbus 20018 2500 EA Den Haag
W:  www.groenlinks.nl
 
 
 
Van: Commissie VWS
Verzonden: woensdag 15 juli 2015 12:57
Aan: GC-Commissie-VWS
Onderwerp: FW: Kabinet komt met tussentijdse regeling jeugdzorg zonder goedkeuring Tweede Kamer
 
 
 
Van: privacyb@cp13.c-panel-server.com [mailto:privacyb@cp13.c-panel-server.com] Namens Privacy Barometer
Verzonden: woensdag 15 juli 2015 12:46
Aan: Commissie VWS
Onderwerp: Kabinet komt met tussentijdse regeling jeugdzorg zonder goedkeuring Tweede Kamer
 
Geachte Kamerleden,
Staatssecretarissen Van Rijn (PvdA) en Dijkhoff (VVD) willen dat hulpverleners in de jeugdzorg zo snel mogelijk verplicht worden medische gegevens van hun patiënten op de factuur aan de gemeente te zetten. Deze verplichting is niet door de Tweede Kamer goedgekeurd en steunt ook nergens op bestaande wetgeving.
Gemeenten willen medische gegevens over patiënten in de jeugdzorg hebben voordat ze voor die zorg willen betalen. Het medisch beroepsgeheim staat dit echter niet toe. Het medisch beroepsgeheim zorgt er juist voor dat mensen in vertrouwen bij een hulpverlener over hun problemen kunnen praten zonder dat de gemeente meekijkt. Zonder toestemming van betrokkenen is zowel het verwerken van medische gegevens door de gemeente als het doorbreken van het medisch beroepsgeheim door hulpverleners niet toegestaan. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft hier in april 2015 nadrukkelijk op gewezen.
Om jeugdhulpverleners toch te verplichten medische gegevens op de factuur te zetten is een wetswijziging noodzakelijk. Het kabinet heeft hiervoor in april 2015 een voorstel ingediend, maar dat werd zeer kritisch ontvangen door de Tweede Kamer en door het CBP. Van Rijn en Dijkhoff moeten het voorstel nu aanpassen, maar ze willen dit democratische proces niet meer afwachten. Zij komen nu buiten de Tweede Kamer om met een tussentijdse regeling die jeugdhulpverleners verplicht medische informatie aan de gemeenten te verstrekken. Het concept hiervan is in handen van Privacy Barometer en kunt u hier (pdf) inzien.
Onwettig
Een dergelijke tussentijdse regeling mag alleen als die gebaseerd is op een wet, zeker als het om zoiets belangrijks gaat als het medisch beroepsgeheim. Zo'n regeling moet onder andere voldoen aan de eisen van de Wet bescherming persoonsgegevens. De tussentijdse regeling van Van Rijn en Dijkhoff voldoet hier niet aan en is daarmee onwettig.
Zo is er niet gekeken naar de noodzaak om al die medische gegevens op te vragen om de factuur te kunnen betalen. Er zijn geen beperkingen opgenomen over onder andere proportionaliteit. Er zijn nauwelijks restricties opgenomen over wie er allemaal toegang tot de gegevens hebben en waarvoor de gegevens mogen worden gebruikt. Een (verplichte) Privacy Impact Assessment zou hierin behulpzaam zijn geweest, maar die is niet uitgevoerd.
Geen basis in de Jeugdwet
Een dergelijke tussentijdse regeling zonder parlementaire goedkeuring is ook alleen mogelijk als dit volgens de Jeugdwet is toegestaan. Dat is hier niet het geval. In de Jeugdwet is een aantal onderwerpen opgenomen waarvoor de staatssecretarissen met aanvullende regels kunnen komen. Het vermelden van medische gegevens op de factuur hoort daar niet bij. De staatssecretarissen denken dat het wel kan door een beroep te doen op artikel 7.3.11, vijfde lid van de Jeugdwet, maar dat artikel gaat niet over medische gegevens op de factuur maar over gegevensbeveiliging. Dat is toch echt wat anders.
Minimaal scenario
Het is nog lang niet zeker dat Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan met het herziene wetsvoorstel dat de staatssecretarissen gaan indienen. Mocht er nu een groot knelpunt zijn, dan zou een tussentijdse regeling er hooguit voor moeten zorgen dat dit specifieke knelpunt wordt opgelost. Alleen de absoluut noodzakelijk gegevens zouden dan tus

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek mbt conceptbesluit/berichtgeving “Kabinet komt met tussentijdse regeling jeugdzorg zonder goedkeuring Tweede Kamer”

    Te behandelen:

    Loading data