E-mailprocedure : Brief House of Lords inzake voedselverspilling doorgeleiden naar commissie EZ

De vergadering is geweest

25 juni 2015
10:00 uur
Commissie: Europese Zaken
Van: Commissie EU
Verzonden: woensdag 24 juni 2015 14:46
Aan: GC-Commissie-EU
Onderwerp: [EMAILPROCEDURE] brief House of Lords inzake voedselverspilling doorgeleiden naar commissie EZ
 
Aan de (plv.) leden van de commissie voor Europese Zaken
 
Geachte (plv.) leden,
 
Tijdens de procedurevergadering van uw commissie op 11 juni jl. heeft u besloten om het verzoek van de House of Lords tot ondertekening van een brief aan de Europese Commissie inzake Voedselverspilling( zaak 2015Z08606) aan te houden tot de volgende procedurevergadering op 2 juli aanstaande. Vanwege de vragen die bij u leefden over het instrument ‘groene kaart’, heeft u daarbij het verzoek gedaan om in een stafnotitie een nadere toelichting te ontvangen van het verzoek van de House of Lords. Deze stafnotitie vindt u in de bijlage.
 
Tijdens de laatste COSAC-vergadering is besloten in een op te richten werkgroep verder te spreken over de formele inkadering en vormgeving van een eventueel nieuw instrument ‘groene kaart’. Dientengevolge heeft de House of Lords een nieuwe brief naar de parlementen gestuurd, waarin er, in afwachting van de resultaten van deze werkgroep, in dit stadium nog geen sprake is van een groene-kaartprocedure. Gelijkluidend de wijze waarop eerder een brief van nationale parlementen over TTIP is ondertekend door een groot aantal voorzitters van de desbetreffende vakcommissies, is het niet nodig hiervoor een nieuwe procedure op te stellen of in te voeren. Over de verder uitwerking van de voorwaarden voor een eventuele toekomstige groene kaart, wordt u via de COSAC (delegaties) geinformeerd.
 
U wordt daarom geadviseerd om het verzoek van de House of Lords door te geleiden aan de commissie Economische Zaken opdat deze commissie op inhoudelijke gronden kan bepalen of zij de voorgestelde brief aan de Europese Commissie wil ondertekenen.
 
Aangezien de laatste procedurevergadering van de commissie Economische Zaken vóór het zomerreces plaatsvindt op 30 juni en het verzoek van de House of Lords is vóór 15 juli a.s. de brief te ondertekenen, wordt u verzocht om schriftelijk in te stemmen met het doorgeleiding van deze brief.
 
U wordt verzocht om uiterlijk morgen 25 juni, om 10.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een “allen beantwoorden” op dit e-mailbericht).
 
Spoedig daarna wordt u geïnformeerd over de uitkomst van deze emailprocedure*.
 

 
* Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
    4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
 
Dit betekent dat in een e-mailprocedure  een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel House of Lords European Union Committee over voedselverspilling