Technische briefing : Besloten briefing door Algemene Rekenkamer - Toezicht Rijk op publiek belang 1. TenneT investeringen in Nederlands hoogspanningsnet 2. aankoop van Duits hoogspanningsnet door TenneT

De vergadering is geweest

25 februari 2015
11:30 - 12:30 uur
Locatie: Wttewaall van Stoetwegenzaal
Commissie: commissie voor de Rijksuitgaven

Bijlage

Deelnemers

  • Voorzitter
    M.G.J. Harbers (VVD)
  • A. (Aukje) de Vries (VVD)
  • H. Nijboer (PvdA)
  • V.A. Groot (PvdA)
  • Y. Cegerek (PvdA)
  • E.M.A. Smaling (SP)
  • W. Koolmees (D66)
  • L. van Tongeren (GroenLinks)
  • R.A. van Vliet (Van Vliet)
  • E.A.J. Groen ()

Agendapunten

  1. 1

    Besloten technische briefing door de Algemene Rekenkamer 'Investeringen TenneT in Nederlands hoogspanningsnet - Toezicht Rijk op publiek belang' en 'Aankoop van Duits hoogspanningsnet door TenneT - Toezicht Rijk op publiek belang'

    Het voortouw bij de briefing ligt vanwege betrokkenheid meerdere ministers vooralsnog bij Rijksuitgaven. De briefing is nadrukkelijk ook bedoeld voor leden uit de commissies EZ en Financiën.
    In een procedurevergadering RU zal worden besloten over de vervolgbehandeling.
     


    U kunt zich voor deze briefing aanmelden, liefst uiterlijk donderdag 5 februari 2015, te 16.00 uur, via het tabblad Deelnemers in Parlis of cie.ru@tweedekamer.nl.
    De briefing vindt doorgang als zich, naast de voorzitter, minimaal 4 leden aanmelden voor deelname.


    De Algemene Rekenkamer publiceert op woensdag 25 februari twee onderzoeksrapporten over TenneT en biedt uw commissie(s) een besloten technische briefing aan voor toelichting op de rapporten en hun onderlinge samenhang. Aansluitend worden de rapporten openbaar gemaakt. Het betreft de rapporttitels:
    • Investeringen TenneT in Nederlands hoogspanningsnet – Toezicht van het Rijk op het publiek belang. In dit onderzoek heeft de Algemene Rekenkamer onderzocht of het Rijk er in voldoende mate op toeziet dat de investeringen die TenneT doet in het hoogspanningsnet doelmatig zijn (noodzakelijk uit het oogpunt van kwaliteit en capaciteit en niet te duur). Er zijn drie overheidspartijen bij dit rijkstoezicht op TenneT, een monopolist voor het transport van elektriciteit in Nederland naar grote bedrijven en regionale beheerders, en 100% staatsdeelneming, betrokken: de minister van Economische Zaken (verantwoordelijk voor het beleid en de spelregels in het systeem voor elektriciteitsvoorziening), de Autoriteit Consument en Markt (ACM houdt namens de minister van EZ toezicht op TenneT en stelt normen vast voor de kwaliteit en capaciteit van het net) en de minister van Financiën (beheerder van de staatsdeelneming).
    • Aankoop Duits hoogspanningsnet door TenneT – Toezicht van het Rijk op het publiek belang. In 2010 heeft TenneT met instemming van de minister van Financiën een groot deel van het Duitse hoogspanningsnet aangekocht van een private partij. TenneT werd daarmee de eerste elektriciteitstransporteur die in meer dan één land van Europa actief is. De Algemene Rekenkamer is nagegaan of de ministers van EZ en Financiën ervoor hebben gezorgd dat deze aankoop in Duitsland ten goede komt aan het publieke belang van een betrouwbare, betaalbare en duurzame stroomvoorziening in Nederland en of zij voldoende hebben gedaan om te voorkomen dat de Staat financiële risico’s loopt als gevolg van deze aankoop. Ook de informatievoorziening van beide betrokken ministers aan de Kamer maakt onderdeel uit van de focus voor dit onderzoek.

    Te behandelen:

    Loading data