Technische briefing : Organisatie van publieke dienstverlening door zbo’s en andere instellingen op afstand van het Rijk (ARK)

De vergadering is geweest

20 maart 2014
11:00 - 12:00 uur
Locatie: Aletta Jacobszaal
Commissie: commissie voor de Rijksuitgaven

Bijlagen

Deelnemers

  • Voorzitter
    M.G.J. Harbers (VVD)
  • A. (Aukje) de Vries (VVD)
  • P.J.M.J. Moors (VVD)
  • Y. Cegerek (PvdA)
  • Y.J. van Hijum (CDA)

Agendapunten

  1. 1

    Besloten briefing door de Algemene Rekenkamer 'Organisatie van publieke dienstverlening door zbo’s en andere instellingen op afstand van het Rijk'

    De Algemene Rekenkamer zal ingaan op de voorstellen en voornemens van het kabinet omtrent zelfstandige bestuursorganen (zbo’s). Het gaat daarbij om de herpositionering van zbo’s, het versterken van extern financieel toezicht  en deelname aan shared-service organisaties. Hierbij wordt door de Algemene Rekenkamer ook de brief van de minister van Financiën van 27 november 2013 betrokken (Kamerstuk 33 822, nrs. 1 en 2). Ook de wijze waarop verschillende kabinetsmaatregelen op elkaar inwerken is onderwerp van deze brief. Bij zbo’s en rechtspersonen met een wettelijke taak (rwt’s) gaat jaarlijks circa € 132 miljard om. Het gaat om een breed scala aan organisaties met uiteenlopende publieke taken.
     
    In de brief worden zowel beleidsvoornemens van de minister voor Wonen en Rijksdienst als van de minister van Financiën besproken. Deze brief van de Algemene Rekenkamer zal geen bestuurlijke reactie van de betrokken ministers bevatten.
     
    De commissie voor de Rijksuitgaven heeft in de procedurevergadering op 13 februari 2014 besloten het voortouw te nemen bij de behandeling van dit rekenkamerproduct. Tevens heeft de commissie besloten de rekenkamerbrief en de nog te vragen kabinetsreactie, te betrekken bij een nog te plannen algemeen overleg over (financieel) beheer en toezicht bij instellingen met een publiek belang. Bij dit nog te plannen algemeen overleg staat ook de kabinetsreactie op het rapport van de commissie Behoorlijk Bestuur (Kamerstuk 28479-69) op de agenda.
     
     
    De briefing is onder voorbehoud van voldoende deelnemers gepland op donderdag 20 maart van 11.00-12.00 uur in de Aletta Jacobszaal.


    U kunt zich voor deze briefing aanmelden, liefst uiterlijk dinsdag 18 maart 2014 te 14.00 uur, via het tabblad Deelnemers in Parlis of cie.ru@tweedekamer.nl.
    Deze briefing kan alleen doorgang vinden als zich, naast de voorzitter, minimaal 4 Kamerleden aanmelden.