Procedurevergadering : Extra Procedurevergadering

De vergadering is geweest

11 november 2008
16:30 - 17:30 uur
Locatie: Statenlokaal
Commissie: Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken

Bijlagen

Agendapunten

  1. 1

    Voorbereiding van het POK op Aruba in januari 2009

    De commissies stellen de hiernavolgende agendapunten en werkbezoeken voor omdat zij van mening zijn dat enkele agendapunten die tijdens het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) in juni jl. zijn afgesproken, niet tijdens het POK in januari a.s. kunnen worden besproken. Dat geldt voor de volgende onderwerpen:

     

    Agendapunten die niet kunnen worden besproken tijdens het POK in januari 2009:

    • Kiesrecht voor het Europees Parlement voor de Nederlandse Antillen en Aruba
    • Buitenlands beleid (in verband met de aanwezigheid van de minister van Buitenlandse Zaken zou het beter zijn dit te bespreken in juni 2009)
    • Voorts is het de vraag of de positie van Antillianen en Arubanen in Nederland ook niet beter besproken kan worden tijdens het POK in juni 2009.
       

    Toe te voegen agendapunten:

    • Staatkundige Vernieuwing, waaronder de stand van zaken van het voorzieningenniveau op de BES eilanden, de betrokkenheid van de bevolking bij het proces en het financieel toezicht. Voor dit laatste punt zou de Voorzitter van het College Financieel Toezicht (Cft), de heer Weitenberg, kunnen worden uitgenodigd.
    • De gevolgen van de kredietcrisis voor de werkgelegenheid (vooral voor jongeren) mede in relatie tot het toerisme. Ook de minister van Financiën en de minister van Onderwijs, mevrouw Leeflang – de laatste in verband met de sociale vormingsplicht - zouden hiervoor moeten worden uitgenodigd.
    •  Sport en Koninkrijksspelen.
       

    Voorstellen voor werkbezoeken:

    De wijk waarin de Isla raffinaderij is gelegen en de Koraalspechtgevangenis.
    Over de problemen in de Koraalspechtgevangenis willen de commissies spreken met de Procureur-Generaal.

    Cultuur:

    In het kader van de cultuur zou de film van John Leerdam over de opstand op de Nederlandse Antillen in 1965 kunnen worden vertoond.

    Briefing:

     

    De commissies willen na 15 december 2008 door de staatssecretaris van BZK worden gebriefd over de actuele stand van zaken van de staatsrechtelijke vernieuwing.