De tentoonstelling ‘Dit is de Tweede Kamer’

Wie was Thorbecke? Wat zijn de hoofdtaken van Kamerleden? Waarom wordt het Binnenhof gerenoveerd? Met de permanente tentoonstelling ‘Dit is de Tweede Kamer’ krijgen bezoekers voortaan antwoorden op deze vragen.

Via foto’s, films, kunstwerken, unieke boeken en archeologische vondsten komen de vele facetten van de parlementaire democratie aan bod. De tentoonstelling wordt ondersteund door een audiotour met aanvullende informatie. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen wanneer de Kamer geopend is voor bezoek.

Boeken, geschenken en kunstwerken

Overzicht van de expositie van bovenaf: de in de Statenpassage geplaatste vitrines zijn zichtbaar, daar omheen bezoekers.

De tentoonstelling is verdeeld in vier thema’s: parlementaire democratie, debat, kunst en architectuur. Dit laatste thema is volledig gewijd aan de tijdelijke huisvesting, de geschiedenis van het Binnenhof en de huidige renovatie. Bezoekers zien nu unieke boeken, aparte geschenken en wisselende kunstwerken, die eerder achter gesloten deuren lagen. Bovenaan de roltrap staat het interactieve gedeelte van de tentoonstelling die aansluit op de uitleg over het parlementaire proces. Het bestaat uit verschillende Kamerelementen: de zetels, het spreekgestoelte en een interruptiemicrofoon. 

De tentoonstelling geeft informatie over de parlementaire democratie en geschiedenis. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan eens op de pagina’s van Zo werkt de Kamer.

Audiotour en video's 

De tentoonstelling wordt ondersteund door een audiotour. Op verschillende plekken in de tentoonstelling hangen QR codes; deze verwijzen naar audiofragmenten met aanvullende informatie. De fragmenten zijn hier te beluisteren. Hier vindt u de uitgeschreven tekst van de audiotour.

In de tentoonstelling worden ook verschillende video’s getoond: De Draak van het Binnenhof en De Tweede Kamer verhuist.

Bezoek

Wilt u de tentoonstelling bekijken? Kom dan een keer langs in de Tweede Kamer. Aanmelden kan via bezoekers.tweedekamer.nl. Op vergaderdagen kunt u uw bezoek combineren met een kijkje op de publieke tribune van de plenaire zaal. Op deze pagina vindt u de regels, openingstijden en meer informatie over het bezoeken van de Kamer

Deze tentoonstelling is mede tot stand gekomen met de medewerking van Studio Überdutch (ontwerp en ontwikkeling), Letter Z Design (ontwikkeling en realisatie), het Rijksvastgoedbedrijf, Zecc Architecten, Afdeling Archeologie van de Gemeente Den Haag, Koppers Meubel- en Interieurbouw, Aectuel 3D printed architecture & interiors en De Vorm: Sustainable and bespoke interior products.

Over de opening

Kamervoorzitter Vera Bergkamp, achter haar de drie vitrines van de expositie en voor haar een groep bezoekers

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp opende de tentoonstelling op donderdag 11 mei 2023. Tijdens de opening trad Haagse dichter Lotte Linthorst op met een zelfgeschreven gedicht. Zij werd hierbij begeleid door muzikant en theatermaker Bram Ruiter op gitaar.

Lotte Linthorst probeert via poëzie de wereld op een andere manier te begrijpen. In logische verhalen met volzinnen kan een bepaalde essentie namelijk soms verloren raken. Met haar beschouwende houding doet ze op allerlei plekken inspiratie op, die ze met een kritisch filosofische en relativistische blik in gedichten giet.

Bram Ruiter is onder de artiestennaam Jozef! hij bezig met project 'In Hemelsnaam', waarmee hij met een theatervoorstelling en (muziek)workshop het onderwerp burn-out bespreekbaar maakt. Verder zoekt hij de overlap tussen kunst en wetenschap om vooruitgang te boeken bij sociale uitdagingen, zoals polarisatie.