Podcast: Kamervragen

De verkiezingen zijn geweest, de stemmen zijn geteld; Nederland heeft een nieuwe Tweede Kamer. Met veel nieuwe volksvertegenwoordigers. Hoe vinden zij hun weg op het Binnenhof? Tweede Kamermedewerker Jan van der Horst zoekt het uit in de podcastreeks Kamervragen.

Tweede Kamerlid: het ambt dat maar 150 mensen in Nederland dragen. Gekozen door miljoenen Nederlandse burgers na een periode van campagnes, televisieoptredens en discussies. Maar wat gebeurt er daarna? De podcast Kamervragen geeft een kijkje achter de schermen en leert luisteraars hun gekozen volksvertegenwoordigers nog beter kennen. 

Debatten die tot middernacht doorgaan, fractievergaderingen van nieuwe partijen, verdwalen in het Kamergebouw, de aandacht van journalisten, de rol van de Voorzitter: er komt veel kijken bij het werk als Kamerlid. In de podcast Kamervragen vertellen nieuwe, herkozen en oud-Kamerleden iedere week over hun ervaringen en belevenissen.

Kamervragen is hier te beluisteren en via Apple PodcastsSpotify en Google Podcasts.

Aflevering 1: Nieuw in de Kamer

In de eerste aflevering kijkt Jan van der Horst met Kamerleden terug naar de periode vlak na de verkiezingen. Want wat moet er allemaal geregeld worden om van een gewone burger een volksvertegenwoordiger te maken? Stap voor stap neemt Jan de luisteraar mee door het proces. Van de controle van de stemmen tot de eed of belofte die de nieuwe Kamerleden af moeten leggen.
 

Gasten

Lisa van Ginneken (D66), Lisa Westerveld (GroenLinks), Daan de Kort (VVD), Cem Lacin (oud-Kamerlid SP) en Kamerambtenaar Eva Meijers.

Aflevering 2: Aan het werk

In de tweede aflevering spreekt Jan van der Horst een nieuwe groep Kamerleden over hun eerste werkweken. Hoe maken zij kennis met het nog onbekende vak? Hoe vinden zij hun weg in de organisatie? En hoe vinden zij hun rol binnen een fractie? De Tweede Kamer is inmiddels geïnstalleerd en de Kamerleden moeten aan het werk. Jan vraagt politici van nieuwe, bestaande, kleine en grote partijen naar hun verschillende ervaringen.

Gasten

Laurens Dassen (Volt), Marieke Koekkoek (Volt), Derk Boswijk (CDA), Kees van der Staaij (SGP) en Kamerambtenaar Jeffrey van Haaster.

Aflevering 3: Mevrouw de Voorzitter!

In deze aflevering heeft Jan van der Horst het over de Voorzitter. Iemand die tijdens Tweede Kamerdebatten een grote rol speelt. De Kamervoorzitter zit vooraan in de plenaire zaal en bepaalt wie het woord krijgt. Maar de Voorzitter doet nog veel meer dan alleen het debat in de Kamer in goede banen leiden. Wat zijn haar taken? En hoe houdt zij een zaal met 150 Kamerleden onder controle?

Gasten

Caroline van der Plas (BBB), Hanneke van der Werf (D66), Tom van der Lee (GroenLinks), Gerdi Verbeet (oud-Kamervoorzitter en oud-Kamerlid PvdA) en Kamerambtenaar Manon Kuperus.

Aflevering 4: Van wens naar wet

Van Kamerleden wordt verwacht dat zij de regering controleren. Maar daarnaast hebben ze ook een belangrijke taak als het gaat om nieuwe wetgeving. Kamerleden kunnen namelijk hun eigen wetten maken. Makkelijk is dat niet: een toekomstige wet legt een tijdrovend traject af. In deze aflevering bespreekt Jan der Horst hoe dit intensieve proces werkt. Welke hordes moeten Kamerleden nemen? Wie helpt hen daarbij? Hoe gaan zij van wens naar wet?

Gasten

Christine Teunissen (PvdD), Ulysse Ellian (VVD), Renske Leijten (SP), Rob Jetten (D66) en Kamerambtenaar Roelof Bruls.

Aflevering 5: In de schijnwerpers

Kamerleden staan regelmatig volop in de schijnwerpers. Hun leven verandert als politicus ingrijpend. Uitspraken die Kamerleden doen, berichten die zij online delen: alles ligt onder een vergrootglas. In deze aflevering vraagt Jan van der Horst aan Kamerleden hoe dat voor hen is en hoe zij daarmee omgaan. Wat is hun relatie met de pers? En op wat voor manieren houden zij contact met hun kiezers?

Gasten

Nicki Pouw-Verweij (JA21), Sylvana Simons (BIJ1), René Peters (CDA), Farid Azarkan (DENK) en parlementair journalist Marieke van de Zilver (RTL Nieuws).

Aflevering 6: Even rust?

De Tweede Kamerverkiezingen lijken alweer een hele tijd geleden. Achter de schermen hebben nieuwe Kamerleden hard gewerkt om te wennen aan hun nieuwe rol. Hebben de nieuwe Kamerleden een balans kunnen vinden tussen werk en vrije tijd? Wat zijn de beginnersfouten die ze hebben gemaakt? In deze zesde en laatste aflevering van de podcast Kamervragen vijf nieuwe Kamerleden over hun eerste maanden als volksvertegenwoordiger.

Gasten

Lucille Werner (CDA), Queeny Rajkowski (VVD), Simone Kerseboom (FvD), Joris Thijssen (PvdA) en Don Ceder (CU.

Bonusaflevering met Voorzitter Vera Bergkamp

Mag er gegeten en gedronken worden in de plenaire zaal? Waarom dragen Kamerbodes een speciaal uniform? Wat zijn tips voor jongeren die in de politiek willen werken? In deze bonusaflevering van Kamervragen spreekt Jan van der Horst Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Zij beantwoordt ingezonden vragen van luisteraars.

Gasten

Kamervoorzitter Vera Bergamp (D66)

Ook Kamervragen?

Na het luisteren nog Kamervragen? Laat het weten via Instagram of Facebook en mogelijk komt de vraag terug in een van de volgende afleveringen.