VVD stelt vragen over demonstraties bij opening Holocaustmuseum

12 maart 2024, mondelinge vragen - Michon (VVD) is ontstemd over ongeregeldheden bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Zij vraagt staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid) hoe dit kon gebeuren.

Afgelopen zondag werd het Nationaal Holocaustmuseum geopend. De opening vroeg om waardigheid, maar is verpest door ongeregeldheden bij een demonstratie tegen de aanwezigheid van de Israƫlische president, zegt Michon. Het recht op betoging en vrijheid van meningsuiting is begrensd als de veiligheid in het geding is, benadrukt het VVD-Kamerlid. Ze wil daarom weten waarom de demonstratie werd toegestaan en hoe die uit de hand kon lopen.

De opening van het Holocaustmuseum werd voor een deel overschaduwd, vindt ook de staatssecretaris, die "met woede" naar de beelden heeft gekeken. De burgemeester beoordeelt onder welke voorwaarden en waar gedemonstreerd kan worden. Het is daarom aan de burgemeester van Amsterdam om zich bij de gemeenteraad te verantwoorden. Het Openbaar Ministerie moet een oordeel vellen over misstanden tijdens demonstraties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct.