SP vraagt naar financiële problemen voor gemeenten bij ouderenzorg

3 december 2019, mondelinge vragen - Gemeenten luiden de noodklok: ze krijgen niet genoeg geld om goede ouderenzorg te leveren. Hijink (SP) roept minister De Jonge (Volksgezondheid) op om gemeenten zo snel mogelijk tegemoet te komen.

Gemeenten maken zich zorgen, meldt het AD. Hoe moeten ze de hulp aan hun oudere inwoners blijven betalen? Volgens VNG, de koepelorganisatie van gemeenten, dreigen er miljoenentekorten. Het vorige kabinet heeft volgens Hijink een enorme kaalslag aangericht in de ouderenzorg. Duik daarom niet weg voor de problemen die iedereen ziet, luidt zijn oproep aan de minister, maar zorg voor grotere budgetten.

Er gaat de komende jaren al fors extra geld naar ouderenzorg, mede door de vergrijzing, stelt De Jonge. En als de nationale zorgbegroting groeit, krijgen gemeenten ook meer geld voor ouderenzorg van het Rijk. Bovendien evalueert de minister regelmatig of hun budget nog toereikend is.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist
Naar boven