Regeringsverklaring-APB: FvD

1 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - Ons politieke systeem is aan het einde van zijn levenscyclus, maar de vitaliteit van onze natie is ongebroken, vindt FvD-fractievoorzitter Baudet.

Ooit was Nederland een trotse natie, zegt Baudet, maar "ons land wordt in de uitverkoop gedaan". Rutte III neemt maatregelen waar de meeste burgers helemaal niet op zitten te wachten. Ook ontbreekt het dit kabinet aan eendracht en stamina om een Europese renaissance te kunnen ontketenen.

Het partijkartel heeft bij de vorige verkiezingen nét voldoende stemmen in de wacht weten te slepen, maar veel kiezers hebben daar volgens de FvD-voorman alweer spijt van.

Uit de impasse

Baudet noemt een paar oplossingen om uit de impasse te geraken. Zo wil het FvD via bindende referenda het volk een stem geven. De dynamiek moet terug in de economie. Het inkomen van Nederlanders moet significant hoger. Zorgbestuurders moeten voortaan concrete doelen bereiken. Falen ze, dan moeten ze worden weggestuurd.

Baudet waarschuwt dat het niet gemakkelijk zal worden. Alle FvD-voorstellen druisen in tegen de gebruikelijke politieke cultuur, waarin loyaliteit aan een partij belangrijker is dan talent. Maar hij is vastberaden: "Wij laten dit land niet stikken, want wij weten dat wij de laatste generatie zijn die het tij nog kan keren."

Minister-president Rutte reageert op 2 november op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist

Naar boven