PVV vraagt naar Oxfam-seksfeesten

13 februari 2018, mondelinge vragen - Van Weerdenburg (PVV) vraagt om informatie en actie na berichten over seksfeesten van Oxfam-medewerkers. De "zeer geschrokken" minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) belooft alle informatie met de Kamer te delen.

Medewerkers van de Britse tak van hulporganisatie Oxfam hebben na de verwoestende aardbeving op Haïti met Oxfam-geld seksfeestjes georganiseerd met, mogelijk ook minderjarige, prostituees. "Een ontluisterend bericht", vindt Van Weerdenburg. Wat wist de Nederlandse regering via de Nederlandse tak van Oxfam? En welke actie heeft ze ondernomen?

"Verwerpelijk en totaal onacceptabel" is het oordeel van Kaag over de gerapporteerde feiten. Ze zal alle informatie en documenten hierover in het archief van het ministerie naar boven laten halen. Ook over een gedetailleerde brief van Oxfam Novib die ze heeft ontvangen, zal de minister de Kamer informeren.

Kaag doet de suggestie om integriteitsprotocollen toe te voegen aan alle contracten met hulporganisaties. Op dit gebied kan alleen zero tolerance gelden, vindt ze.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk het debat terug via Debat Gemist